Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stadsdirektör vill ta tillbaka det ansvar kommunerna har förlorat under regeringen Sipilä

patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. patrick nygŕen med ljus träbakgrund Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,stadsdirektörer,stadsdirektör patrik nygrén

Regeringens största projekt vård- och landskapsreformen har spruckit och regeringen har lämnat in sin avskedsansökan. Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén vill nu se att kommunerna får tillbaka det utvecklingsansvar som man har förlorat under den senaste regeringstiden.

Att vård- och landskapsreformen sprack förvånade inte Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

- Slutligen faller den här enorma reformen som en pannkaka. Min första reaktion var att det här är ingen överraskning. Min andra reaktion var att nu kommer det att bli ett politiskt krig framöver. Man söker syndabockar, det finns frustration och för en del går drömmar i kras.

Vård- och landskapsreformen var inriktad på att landskapen skulle ta över mycket ansvar från kommunerna. Nu hoppas Pargas stadsdirektör på en motsatt utveckling där kommunerna får mer att säga till om.

– Jag ser fram emot reformer där kommunerna har en större roll än vad regeringen Sipilä hade för vision.

- Det är viktigt att kommunerna nu ska ta det utvecklingsansvar som man har förlorat under den senaste regeringstiden. Där tanken var att göra om kommunerna till någonting helt annat än vad de är idag. Och ta bort mycket av kommunens uppgifter och istället flytta dem till landskapen.

Tvåspråkigheten fortfarande en utmaning

Nu återstår att se vilken riktning vårdfrågorna tar i framtiden. Solklart är i alla fall att det finns många utmaningar oavsett vilken linje den kommande regeringen väljer. En sådan är enligt Patrik Nygrén att kunna få vård på svenska på fler ställen i Egentliga Finland än i Pargas och på Kimitoön.

– Ser vi på tvåspråkigheten i hela vårt landskap är det hos oss i Pargas och på Kimitoön som det finns en kompetens att ge vård på båda språken. Det finns i någon mån i Åbo i Åbolands sjukhus, men problematiken är fortfarande den att tvåspråkigheten inte fungerar som den borde om vi tittar på hela Åbo universitetscentralsjukhus verksamhet. Eller om vi tittar på primärvården och äldreomsorgen i Åbo.

– Den här problematiken återstår och där får vi se hurdana möjligheter vi har att tillsammans angripa de här frågorna i framtiden. Tillsammans menar jag då Åbo stad, Pargas stad, Kimitoön och Åbolands sjukhus.