Hoppa till huvudinnehåll

Siv Sandberg: Regeringens besked om avsked var oväntat - "Ingen ville gå till val med en reform som har varit så impopulär"

Siv Sandberg.
Kommunforskare Siv Sandberg. Siv Sandberg. Bild: Yle/Lina Frisk Åbo Akademi,siv sandberg

Att regeringen inte skulle hinna ro i land vård- och landskapsformen var kanske väntat. Däremot var det mer oväntat att regeringen skulle lämna in en avskedsansökan, säger kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi.

- Det har varit en reform som har stått på skakiga grunder, men trots att man har sett att stödet för reformen minskar så har regeringen in i det sista varit övertygad om att den ska genomföras, säger Sandberg.

- Jag hade föreställt mig att vårdreformen faller på tidsbrist. Men att regeringen själv tog ansvaret över den så är ett lite stilrent drag.

Riksdagsvalet en orsak till avskedsansökan

Det stundande riksdagsvalet är en orsak till att regeringen nu fällde sig själv, säger Sandberg.

Regeringspartierna Centern och Samlingspartiet har gått back i Yles senaste partimätning.

- Allt bottnar i hur man byggde upp reformen. Man körde den som regeringens reform och har plockat in fler och fler bitar i reformpaketet. Det blev ohållbart rent tekniskt och praktiskt, men även politiskt.

- Jag tror att gallupsiffrorna bidrog till att regeringspartierna inte ville stå bakom reformen och gå till val med en genomförd reform, som har varit så impopulär, säger Sandberg.

Ger en möjlighet att föra valkampanj kring vårdfrågor

Enligt Sandberg frigör beslutet energi för valarbetet.

- På ett sätt är det en bra lösning. Nu ger det en möjlighet att föra en valkampanj, där man kan diskutera hur man ser på vården i framtiden och hur den ska organiseras.

Frågan om vård- och landskapsreformen dök upp i regeringsprogrammet för fyra år sedan utan att man inför valet hade diskuterat att en stor reform är på kommande.

Nu är vårdreformen en fråga som partierna inte kan blunda för inför valet, förklarar Sandberg.

- Nu kan partierna presentera lösningar på hur de tycker att vården ska organiseras. För vi har ett strukturellt problem som inte kommer att försvinna. Vi har många kommuner som inte kommer att klara av att organisera vården i framtiden, säger Sandberg.

Frustrationen är stor i kommunerna

Men hur ser läget ut för kommunerna, som hade förberett sig för reformen?

- Många kommuner har väntat på den här reformen. Det skulle vara en lättnad i synnerhet för de allra minsta kommunerna som har höga vårdavgifter.

Därför finns det fortfarande behov för en lösning för de minsta kommunerna.

- Det behövs en vettig lösning där man organiserar vården på lite större områden än de nuvarande kommunerna. Och andra sidan har man ju inte alls väntat på reformen i de större städerna, utan man har ansett att den drar mattan under det lokala självstyret och kommunernas rätt att styra över den service de erbjuder.

Samtidigt har reformarbetet varit en fyraårig limbo för kommunerna och irritationen har varit stor, fortsätter Sandberg.

- Kommuner som sitter med gamla vårdfastigheter och har ett stort vårdbehov har väntat på att någonting ska att hända. Man har kanske tvekat med att genomföra egna åtgärder tills man vet hur det går med reformen.

"Reformtröttheten är stor"

Kommunerna och landskapen har satt mycket tid på att förbereda sig inför reformen, säger Sandberg.

- Det finns en enorm reformtrötthet och det är en orsak till att det på något sätt skulle ha varit vettigt att genomföra reformen. Då skulle man slippa med inleda arbetet en gång till. Men samtidigt hoppas jag att man blir klokare efter det här fiaskot, som det här ändå blev.

Med det menar Sandberg att det är viktigt att i framtiden ta mera tid på sig och delar upp reformen i mindre bitar. För arbetet med att lösa vårdfrågorna fortsätter också efter valet, konstaterar Sandberg.

- Man ska se till att man får en parlamentarisk beredning, att så många partier som möjligt är med och att man inte förnekar de goda erfarenheter och modeller som finns i kommunerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland