Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen utökar tävlingsutbudet – lanserar ny stafett för elever med funktionsnedsättning

Stafettkarnevalen 2018.
Stafettkarnevalen 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Stafettkarnevalen,Stafettkarnevalen 2018

”Tillsammans” är namnet på en ny tävling i Stafettkarnevalen som riktar sig till elever med funktionsnedsättning. Den nya tävlingen öppnar också upp för samarbete mellan skolor.

Sedan i höstas har man inom ledningen för Stafettkarnevalen planerat att införa stafetter för elever med funktionsnedsättningar eller funktionsvariationer. Sträckan är tänkt att vara 5 x 40 meter och riktar sig till elever i låg- och högstadieskolor.

– Det kan finnas fysiska eller kognitiva funktionshinder hos elever. Och vi vill ha med så många som möjligt i karnevalen. Det ska vara en vanlig stafett som alla andra och inget extra.

– Vi hoppas att det ska bli en permanent tävling och tanken är att i mån av möjlighet också öka på utbudet av den här typen av stafetter, säger Stefan Haglund som är styrelseordförande i Svenska Finlands Skolidrottsförbund till Yle Sporten.

Stafetten går under namnet ”Tillsammans” och Stafettkarnevalen samarbetar med Soveltava Liikunta/Anpassad motion och Finlands handikappidrott och –motion VAU rf.

– Vi har haft extremt duktiga människor med oss i planeringen. De kan ge ramarna för den här typen av tävling och vilken typ av stafetter som går att genomföra, säger Haglund.

Samarbete mellan skolor möjligt

För att stafetterna ska gå att genomföra vill man ha åtminstone tre lag från lågstadieskolor och tre från högstadieskolor. Tävlingen kommer att finnas med på programmet redan under årets karneval som arrangeras i Alberga i Esbo i maj.

– Tanken är också att man kan ha elever som inte har funktionshinder med i laget men som då endera sitter i rullstol eller har en bindel för ögonen och leds av en annan person. På den vägen kan vi få med en hel skola eller klass.

I den här stafetten finns det också möjlighet att samarbeta över skolgränserna. Ett lag kan med andra ord bestå av elever från en eller flera skolor.

– Om det kommer ett lag från en skola så är det från en stor skola. Och det finns ju inte enbart stora skolor i Svenskfinland, det finns också många mindre. Därför ger vi mindre skolor möjligheten att göra samarbete med någon i närheten.

Tror du det blir lättare att få med skolor i den här stafetten om man får samarbeta med andra?

– Det hoppas vi och tror på. Den faktorn och att man också kan ha elever utan funktionshinder i laget, säger Haglund.