Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela mörklades - massivt elavbrott förvärrar krisen

Människor korsar en gata under elavbrott i Caracas 7.3.2019
Människor korsar en gata under elavbrott i Caracas 7.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Caracas,elavbrott

Brist på elektricitet har lamslagit Venezuelas huvudstad Caracas och andra större städer. Problem har uppstått vid landets viktigaste kraftverk. Skolor och arbetsplatser har stängts på grund av elbristen.

President Nicolás Maduro har gett order om stängning av skolor och arbetsplatser för att underlätta återställandet av eldistributionen.

Stora skaror av människor har rört sig på huvudstråket i Caracas, och många tvingas promenera i flera timmar för att nå sina hem. Metron har stängts och det fåtal bussar som rör sig på gatorna är proppfulla.

En tv-reporter beskriver situationen som "en nationell mörkläggning".

Enligt lokala medier och Twitter har huvudstaden Caracas och 15 av landets 23 regioner påverkats av elavbrottet.

"Telefonerna har slutat att fungera - ingenting fungerar"

En man i Caracas beskriver sin situation för nyhetsbyrån Reuters:

- Jag sitter här och undrar om jag ska gå på jobb eller inte. På nationell nivå är det väl bara att vänta och se. Det florerar en rad rykten om Guaidó och att han eventuellt har gripits. Jag vet ingenting - och utan telefoner är det svårt att följa med det som sker. Det här verkar lite underligt.

Människor promenerar på gatorna under elavbrott i Caracas, Venezuela, den 8 mars 2019.
Människor promenerar långa sträckor eftersom kollektivtrafiken inte fungerar Människor promenerar på gatorna under elavbrott i Caracas, Venezuela, den 8 mars 2019. Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA Venezuela,Caracas,elavbrott

Inga elektroniska kort fungerar vilket betyder att många affärer inte kan sälja sina varor. Dessutom plundras affärer av människor som darr nytta av situationen.

Butiker plundrades under elavbrott i Caracas 7-8.3.2019
Butiker plundrades under elavbrottet i Caracas 7-8.3.2019 Butiker plundrades under elavbrott i Caracas 7-8.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Caracas,elavbrott,plundring,butiker
Anklagelser om "sabotage" riktas åt olika håll

Kritiker säger att regeringen inte satsar pengar på att underhålla elnätet medan regimen talar om sabotage.

Det är vanligt med elavbrott i Venezuela - dock inte i en sådan här omfattning. Landets befolkning brottas dagligen med med elavbrott, inflation och varubrist.

Området Chacao i mörker då Caracas drabbades av elavbrott 7.3.2019.
Området Chacao i mörker då Caracas drabbades av elavbrott 7.3.2019. Området Chacao i mörker då Caracas drabbades av elavbrott 7.3.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Caracas,elavbrott,plundring,butiker

Den politiska instabiliteten fortsätter - inget maktskifte

Venezuelas ekonomi har kollapsat och det råder en kronisk brist på mat och mediciner. Över tre miljoner venezuelaner har emigrerat.

Den 23 januari utropade sig oppositionsledaren Juan Guaidó till president i Venezuela.

USA gav honom sitt stöd, och strax därefter började USA och övriga väststater idka påtryckning på landets legitima president Nicolas Maduro.

Människor demonstrerar på den internationella kvinnodagen 8.3.2019 och visar samtidigt sitt stöd för den legitima presidenten Nicolás Maduro
Människor demonstrerar på den internationella kvinnodagen 8.3.2019 och visar samtidigt sitt stöd för den legitima presidenten Nicolás Maduro Människor demonstrerar på den internationella kvinnodagen 8.3.2019 och visar samtidigt sitt stöd för den legitima presidenten Nicolás Maduro Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA Venezuela,Caracas,elavbrott,Nicolás Maduro,internationella kvinnodagen

Trots flera år av ekonomisk recession och svår inflation har Maduro fortfarande ett visst stöd i Venezuela. Inte heller militären har lämnat honom.

Sanktioner och oljeembargo förvärrar läget för befolkningen

USA har ökat trycket på Maduros regering genom att varna utländska banker och finansinstitut för att göra affärer med Venezuela.

USA:s sanktionssystem försvårar också importen av mediciner.

USA har också utökat sina sanktioner till ett oljeembargo som innebär att Venezuela i princip inte kan sälja olja och få betalt i dollar. Sanktionerna har klart förvärrat den ekonomiska kris som uppstod i Venezuela 2014 då oljepriserna sjönk kraftigt.

Västmakternas beslut att isolera Venezuela har lett till att landet har vänt sig bland annat till Kina och Ryssland.

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också