Hoppa till huvudinnehåll

Vurpa och stående skyttet förstörde dagen – ingen medalj för Kaisa Mäkäräinen i sprinten

Kaisa Mäkäräinen slår ut med händerna.
Kaisa Mäkäräinen slutade på tolfte plats i sprinten. Kaisa Mäkäräinen slår ut med händerna. Bild: Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Det saknades inte dramatik i VM-sprinten. Kaisa Mäkäräinen inledde strålande men föll på det andra varvet och bommade sedan bort sig ur medaljkampen.

Kaisa Mäkäräinen har svajat en del under säsongen men sprinten ansågs på förhand vara en av hennes bättre medaljchanser. Fyra av sju pallplaceringar i världscupen i vinter har kommit i just sprint.

Men det krävdes en perfekt insats på vallen för att Mäkäräinen skulle ha med medaljstriden att göra. Till en början såg det också bra ut.

Den nyckfulla vinden spelade många åkare ett spratt på vallen. Favoriter som Marte Olsbu Röiseland och italienskorna Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer bommade bort sig direkt i det liggande skyttet.

Men Mäkäräinen var kylig, sänkte alla tavlor och tog ledningen. Det tunga föret passade också finländskan som handen i handsken men på det andra varvet var olyckan framme.

"Mycket lössnö i spåret"

Mäkäräinen föll i början av en uppförsbacke och tappade rytm. Vid det stående skyttet gick det sedan åt skogen. Hon bommade två skott och försvann ur medaljkampen.

– Det var mycket lös snö i spåret och skidan högg bara i banan. Det kändes som att vapnet inte tog någon skada men jag började tänka lite på om det kom snö i gevärets sikte.

– Det var en jämn tävling så någon placering kanske jag tappade men missarna i stående kan jag inte skylla på det, säger Mäkäräinen till Yle.

Kaisa Mäkäräinen i spåret.
Kaisa Mäkäräinen i spåret. Bild: Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Kuzmina tog första VM-guldet

På det sista varvet gick det också riktigt tungt för Mäkäräinen och hon klarade inte av att hämta in sekunder på täten. Hon gick i mål på tolfte plats, 34 sekunder efter dagens vinnare Anastasija Kuzmina.

– Det kunde ha blivit mycket bättre. En okej insats men två bommar i det stående och då förstördes tävlingen, säger Mäkäräinen.

Kuzmina tog sitt första VM-guld i karriären då hon vann sprinten. Kuzmina som har två OS-guld i sprint bommade ett skott och vann med 9,7 sekunder före Ingrid Landmark Tandrevold.

Norskan var i sin tur tre sekunder snabbare än dagens bronsmedaljör Laura Dahlmeier. Hemmahoppet Hanna Öberg missade bronset med endast sex tiondelar.

Venla Lehtonen bommade ett skott i sprinten och slutade på 45:e plats. Det betyder att hon också kommer att få tävla i söndagens jaktstart.

Resultat:

1. Anastasija Kuzmina SVK 22.17,5 (1)
2. Ingrid Landmark Tandrevold NOR +9,7 (0)
3. Laura Dahlmeier GER +12,6 (0)
4. Hanna Öberg SWE +13,2 (1)
5. Mona Brorsson SWE +21,7 (1)
6. Denise Herrmann GER +23,9 (2)
---------------
12. Kaisa Mäkäräinen FIN +34,0 (2)
45. Venla Lehtonen FIN +2.07,3 (1)
63. Laura Toivanen FIN +2.38,2 (2)
73. Suvi Minkkinen FIN +2.58,8 (2)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport