Hoppa till huvudinnehåll

Aki Hukka tycker att Niskanen ska bära ansvaret för de katastrofala skidorna: "Vallarna hoppades på att Iivo skulle fortsätta med sitt andrapar"

Aki Hukka är Finlands chefsvallare.
Aki Hukka är Finlands chefsvallare. Aki Hukka är Finlands chefsvallare. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa längdskidåkning

Iivo Niskanens femmil i Holmenkollen blev en pannkaka. På den sista tredjedelen förlorade Niskanen, som gick på dåliga skidor, hela fyra minuter till toppåkarna och slutade 32:a. Chefsvallaren Aki Hukka tycker att det var dumt att byta skidor. Iivo ville byta tillbaka till förstaparet. Resultatet skulle säkerligen ha varit bättre utan det bytet, säger han.

Iivo Niskanen föll i Holmenkollen på sitt skidbyte med 17 kilometer kvar till mål. Niskanens andra skidpar fungerade bra men han valde att för andra gången byta skidor inför loppets sista tredjedel.

  • skidpar 1: 0,0-16,6 km
  • skidpar 2: 16,6-33,3 km
  • skidpar 1: 33,3-50,0 km

Experten Sami Jauhojärvi sammanfattade det hela i Yles studio.

– Iivo hade vissa problem med fästet i början. Det andra skidparet fungerade bra. Då var Niskanen till och med i topp-6, inte 20–30:a som under den första tredjedelen.

Enligt Jauhojärvi kan skidåkarna i dylika tävlingar välja mellan två olika taktiker.

  1. starta med par 1, byta till par 2, byta tillbaka till par 1
  2. inleda med ett par och göra ett byte till det andra paret

Niskanen ville själv valla om

Det var en besviken skidåkare som svarade på frågor efter loppet.

– På slutet hade jag samma skidpar och samma vallning som jag inledde med. Jag får erkänna att mellanparet ändå var det bästa.

– Så här går det ibland. Det gick inte alls på slutet. Jag övervägde att stanna och själv valla om men ingen vid spåret hade tillgång till valla.

Niskanen åkte inte VM-femmilen i fri stil, utan valde istället att ladda batterierna för att nå framgång i det prestigefyllda Holmenkollenloppet som i år åktes i klassisk stil.

– Det hjälps inte. Jag får försöka nästa år igen, konstaterade finländaren.

"Iivo ville byta"

Chefsvallaren Aki Hukka menade i tv-intervjun att Niskanen får skylla sig själv.

– Vallarna hoppades på att Iivo skulle fortsätta med sitt andrapar. Det var klart bäst.

– Men Iivo ville byta tillbaka till förstaparet. Resultatet skulle säkerligen ha varit bättre utan det bytet. Idag var snön inte smutsig. Andraparet skulle ha hållit för fyra varv.

Jauhojärvi efterlyser friktionsfritt samarbete

De finska vallarna har varit kritiserade, inte minst på grund av dåliga skidor under VM i Seefeld.

Jauhojärvi underströk att det krävs bra kommunikation mellan skidåkaren och vallaren för att det hela ska fungera.

– Vallaren behöver känna till skidorna, medan skidåkaren behöver ge vallaren nödvändig information. Då samarbetet fungerar friktionsfritt klarar skidåkaren av att berätta hurdana skidor han eller hon vill ha.

– Jag har ingen aning om vad man har varit ute efter idag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport