Hoppa till huvudinnehåll

Favoriten Johannes Bö höll för guldtrycket trots en straffrunda – glädjande formbesked av de finländska herrarna

Skidskytten Johannes Bö korsar mållinjen.
Johannes Bö tog VM-guld i sprinten i Östersund. Skidskytten Johannes Bö korsar mållinjen. Bild: Lehtikuva Johannes Bø,skidskytte,VM i skidskytte

Norrmannen Johannes Bö tog hand om guldet i herrarnas sprint i VM skidskytte i Östersund, Sverige. Trots en straffrunda var norrmannens framfart i spåret så pass övertygande att inte ens de vassaste konkurrenterna hade något att sätta emot.

Bö sköt fullt i det liggande skyttet, men i det stående kom det en bom. Därmed tvingades norrmannen åka på en straffrunda.

Det bekom honom inte nämnvärt, eftersom han höll god fart i spåret. Trots straffrundan gick han i mål som ohotad etta och vann VM-guld före Rysslands Aleksander Loginov och Frankrikes Quentin Fillon Maillet.

Väderförhållande var goda och för att hänga med täten krävdes i regel fullt skytte, med undantag för Bö, som alltså klarade VM-guldet trots sin bom i det stående skyttet.

– Det här är säkert den skönaste vinsten. Jag är väldigt, väldigt glad, sade Bö i sin segerintervju för Yle.

En av tävlingens besvikelser var fransmannen Martin Fourcade som förvisso sköt fullt, men inte höll tillräckligt god fart i spåret.

Inte heller för hemmanationen Sverige bjöd tävlingen på några stora framgångar.

Alla de finländska herrarna på världscuppoäng

De finländska herrarna stod däremot för verkligt fina prestationer i sprinten. Alla finländarna tog sig in i topp-40, vilket innebär att alla knep världscuppoäng.

Dessutom kvalificerade de sig till morgondagens jaktstart.

Olli Hiidensalo gjorde en av karriärens bästa tävlingar. Finländaren träffade alla tavlor och knep en 25:e plats.

– Absolut säsongens bästa tävling. Det var en mycket tyngre tävling än mixedstafetten, sade finländaren till Yle efter loppet.

Som i slutet av intervjun passade på att gratulera Yles journalist på födelsedagen genom att överräcka en liten VM-maskot.

Skidskytten Olli Hiidensalo skidar.
Olli Hiidensalo bäst av finländarna i sprinten. Skidskytten Olli Hiidensalo skidar. Bild: Lehtikuva Olli Hiidensalo,skidskytte,VM i skidskytte

Även de övriga finländarna gjorde fina insastser.

För Tero Seppälä började tävlingen ändå med två bommar i det liggande skyttet men i det andra skyttet sköt Seppälä emellertid ner alla tavlor och förbättrade därmed sina aktier inför jaktstarten. Seppälä var 35:e i mål.

Även Tuomas Grönman sköt fullt (37:e plats) och kommer finnas med i morgondagens jaktstart.

Läs också