Hoppa till huvudinnehåll

Fylleri, slagsmål och allvarliga personskador – folkfesten på Holmenkollen är mäkta populär, men med folkmassorna kommer även ordningsproblemen

Holmenkollens skidtävlingar lockar varje år storpublik i Oslo, så också i år.
Ett hav av rött på Holmenkollens skidstadion. Holmenkollens skidtävlingar lockar varje år storpublik i Oslo, så också i år. Bild: All Over Press Holmenkollen

Tiotusentals åskådare som hejar fram världens bästa längdåkare i dagarna tu. Folkfesten i samband med världscupveckolsutet i Holmenkollen är något synnerligen speciellt både för åskådarna och för idrottarna. Men bakom stämningen döljer sig även stora ordningsproblem.

Att följa med långloppen på Holmenkollen på ort och ställe lär vara en upplevelse utöver det vanliga för fansen.

Natten till lördagen uppskattades cirka 2000 personer ha övernattat på området kring Holmenkollen.

Även bland längdåkarna märks det att femmilen är populär. Finlands Iivo Niskanen har sagt att det är en tävling han absolut vill vinna någon gång under karriären.

Iivo Niskanen sitter i snön.
Iivo Niskanen vill vinna femmilen på Holmenkollen under sin karriär. Iivo Niskanen sitter i snön. Bild: imago images / All Over Press Iivo Niskanen

Iivo deltog även i dagens upplaga, men det blev inte direkt något lyckat framträdande för finländaren som gick på usla skidor.

"Vi hoppas att alla kommer sig ner helskinnade"

Martin Johnsrud Sundby beskriver den livliga stämningen under dagen för Verdens Gang:

– Det var bra tryck idag och mycket folk. Inte lika mycket som ifjol men när man samlar 30-40 000 människor på ett litet område och det finns alkohol med i bilden så sker det naturligtvis saker. Om man släpper lös 30 000 på stan händer nog detsamma. Vi hoppas att det ska gå så smärtfritt som möjligt och att alla kommer sig helskinnade ner härifrån. De som har lust att att ha roligt vid Frognerseteren och Holmenkollen utan att omges av fylleri får möjligheten till det. Det är ju en folkfest vi vill ta vara på, säger Sundby till Verdens Gang.

En folkfest som denna har alltså även baksidor.

Redan ifjol rapporterades det om slagsmål och oroligheter i samband med tävlingarna. Även i år har det inkommit rapporter om oroligheter.

Norsk publik i Holmenkollen.
Norsk publik i Holmenkollen. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Norge,publik,Holmenkollen

Enligt uppgifter har det idag varit ett större slagsmål på Holmenkollen.

– Vi fick information om att flera personer slåss. Det blev sagt att det var upp till 20-30 personer. Då vi kom dit fann vi en ung person som låg på marken och som antagligen var medvetslös, säger Gjermund Stokkli på Olsopolisen till VG.

På lördagseftermiddagen ska dessutom en 18-åring ha fått skjutsats till sjukhus med allvarliga skador efter ett fall på 20-25 meter.

Tävlingarna fortsätter imorgon söndag med damernas klassiska tremil.

Läs också