Hoppa till huvudinnehåll

Projektchefen Päivi Nerg: 200 miljoner euro till beredningen av vårdreformen gick inte till spillo

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Päivi Nerg,Inrikesministeriet,kanslichefer

På fredagen kom sista spiken i kistan för vårdreformen, men reformens projektchef understatssekreterare Päivi Nerg försäkrar att reformen inte ska falla handlöst. Hon talar om en kontrollerad avveckling.

- Vi är skyldiga skattebetalarna att ta tillvara all information och kunskap. Ingen smäller igen dörren, och säger att det är klappat och klart, säger Nerg.

Enligt Nerg borde man analysera och bevara alla goda idéer, men också fallgropar, som dykt upp i samband med beredningen. Den nya regeringen ska inte behöva snubbla på samma frågor.

En bit på vägen i lagstiftningen

- Kring 200 miljoner euro har använts på beredning, verkställning och lagstiftning. Pengarna har inte gått till spillo. Vi kan dokumentera och utnyttja allt det goda arbete som har gjorts för den kommande sote-modellen och de kommande strukturerna.

Nerg säger att de satsade resurserna bland annat har gett resultat i lagstiftningsarbetet, där en hel del arbete är uträttat samt grundlagsutskottet har bidragit med fem utlåtanden.

- Vi kan identifiera det smala område som den följande regeringen ska sikta på.

Arbetet färdigt för somliga

För att konkret ta tillvara arbetets frukt av beredningen hittills, ska det nästa vecka skickas instruktioner till landskapen om hur den kontrollerade avvecklingen ska gå till. Bland annat ska det ingå ekonomiska riktlinjer, alltså vilken beredning som fortsätter och vilken som avslutas.

Avvecklingen pågår till slutet av september, och senast då avslutas också arbetsuppgifterna kopplade till vårdreformen. Nerg påpekar att det därefter för en del handlar om att återgå till gamla arbetsuppgifter, men att det ändå handlar om tiotals visstidsanställda som förlorar jobbet. Totalt sysselsatte beredningsarbetet kring 750 personer i kommunerna och kring 1000 personer på riksnivå.

En lärdom av vårdreformen är enligt Nerg att en så här stor reform inte är ett uppdrag för en enda mandatperiod.

- Från första början borde tänkesättet ha varit att genomföra det här bit för bit. Att göra det parlamentariskt och försäkra sig om att åtminstone något blir klart. Nu föll helheten och den största lärdomen är att det kunde ha gjorts på ett annat sätt.

Nu fortsätter livet som förr.

- Sjukvårdsdistrikten och kommunerna har ansvaret för utvecklingen av specialsjukvården, primärvården och socialtjänsterna. De kan utveckla dem precis som de vill, säger Nerg.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Soten projektijohtaja Päivi Nerg: 200 miljoonaa euroa valmistelurahaa ei mennyt hukkaan av Jari Strömberg och Minna Rinta-Tassi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes