Hoppa till huvudinnehåll

Serendipity är årets kulturella vardagsrum i Raseborg

man bakom bardisk
Andreas Mavrostomos gick från att vara försäljare till krögare. man bakom bardisk Bild: Yle / Monica Slotte kaféer,Karis,Raseborg,kultur,konstutställningar,ungdomar,Årets kulturpristagare i Raseborg 2018

Andreas Mavrostomos och Serendipity Art Café har utsetts till Årets kulturpristagare i Raseborg.

Mavrostomos öppnar gärna sina dörrar för konst och kultur. Under litteraturfestivalen Kirjakekkerit ordnas poesikvällen Poetry Night på kaféet i centrum av Karis. (9.3)

Bred kundkrets

Andreas Mavrostomos är glad och positivt överraskad över att ha fått Årets kulturpris i Raseborg.

- Det är jätteroligt att man får litet uppmärksamhet på det här viset. Det känns jättebra, faktiskt.

Han gissar att det är stamkunderna som nominerade honom för priset.

sitthörna med soffa
Lika bekvämt som hemma. sitthörna med soffa Bild: Yle / Monica Slotte kaféer,Karis,Raseborg,kultur,konstutställningar,ungdomar,Årets kulturpristagare i Raseborg 2018

Art Café Serendipity har en bred kundkrets och besöks av unga vuxna, barnfamiljer och andra.

- Det är inte så att det här stället är för nån viss kundgrupp.

Mavrostomos säger att han har fortsatt med ett befintligt koncept och förnyat med mild hand, för att den gamla stämningen inte ska gå förlorad.

I prisjuryns motivering sägs det mycket riktigt att "Art Café Serendipity är ett vardagsrum i centrum av Karis som gör kulturen tillgänglig för alla."

Bildkonst, musik och quiz

Vem som helst har i princip möjlighet att hänga upp och visa sin konst på caféets väggar, en månad i taget. Det ordnas pub quiz, frågesport i övre våningen.

Sommartid satsar man mycket på levande musik och andra uppträdanden, nästa sommar förhoppningsvis stand up, säger Andreas Mavrostomos.

- Kultur är ju bra på det viset att man kan dra in ganska mycket i den kategorin. Förra sommaren visade vi fotbolls-VM ute i trädgården så sportkulturen finns också med här.

exteriör av hus med text
exteriör av hus med text Bild: Yle / Monica Slotte kaféer,Karis,Raseborg,kultur,konstutställningar,ungdomar,Poetry Night
Eleverna satsar mera på sina studier än vad vi gjorde. Man kommer inte hit dagtid längre och spelar kort och dricker kaffe som vi gjorde― Andreas Mavrostomos, krögare

Innan Mavrostomos köpte stället för sex år sedan hade han sysslat med helt andra saker, mest med försäljning inom olika branscher.

Men "Serendi" var bekant för honom sen unga år.

- Man har ju alltid hängt här och gått i skolan bredvid. Kanske det är alla pojkars dröm att äga en pub.

man vid diskbänk
Potatis skalas för gratäng. man vid diskbänk Bild: Yle / Monica Slotte kaféer,Karis,Raseborg,kultur,konstutställningar,ungdomar,Årets kulturpristagare i Raseborg 2018

En vanlig dag fylls av inköp, matlagning och cateringuppdrag.

Helgerna är livligare än vardagarna. Ungdomarna bänkar sig inte på samma sätt som då han själv var ung.

- Eleverna satsar mera på sina studier än vad vi gjorde. Man kommer inte hit dagtid längre och spelar kort och dricker kaffe som vi gjorde. Det är en bit som har minskat jättemycket.

Skärmen vinner

Under de senaste åren har han märkt att ungdomar överlag rör sig mindre ute. Tack vare telefonerna och sociala media vet man redan var människor finns.

interiör med bord och bänkar
interiör med bord och bänkar Bild: Yle / Monica Slotte kaféer,Karis,Raseborg,kultur,konstutställningar,ungdomar,Poetry Night

- Man går inte för att kolla vem som sitter på kaféet. Det är jättetrist.

Själv njuter han mest av musik och sport. Han tycker att Karis har ett bra kulturutbud för alla smakriktningar och intressen.

- Det finns ganska bra möjligheter här, för att vara en så liten stad.

Poetry Night för tredje gången

Kevin Stewart arrangerar estradpoesikvällen Poetry Night lördagen den 9 mars, inom ramen för den finskspråkiga litteraturfestivalen Kirjakekkerit.

Han kommer bra överens med Andreas och uppskattar dennes välkomnande förhållningssätt när det gäller konstnärliga evenemang.

Det är redan tredje gången gillt för estradpoesikvällen på Serendipity.

man med halsduk och keps vid bord
Kevin Stewart arrangerar Poetry Night. man med halsduk och keps vid bord Bild: Yle / Monica Slotte kaféer,Karis,Raseborg,kultur,konstutställningar,ungdomar,Poetry Night

- Det säger ju redan namnet i sig, Art Café Serendipity. Det är det bästa stället. Här är gästerna förberedda på att serveras konst och inte bara mat.

Läs också