Hoppa till huvudinnehåll

Vårdjättens vd: "Jag är orolig för Finlands förmåga att fatta beslut"

Mehiläinens vd Janne-Olli Järvenpää.
Janne-Olli Järvenpää. Mehiläinens vd Janne-Olli Järvenpää. Bild: Mehiläinen/pressbild Mehiläinen Oy,Janne-Olli Järvenpää

Hur är det möjligt att en folkvald riksdag inte ens kommer åt att rösta om det reformförslag som regeringspartierna tagit fram under fyra års tid, undrar Mehiläinens vd Janne-Olli Järvenpää.

Nyhetsflasharna och Whatsapp-meddelanden har plingat till i telefonen under fredagen. Men att vårdreformen faller är i nuläget ingen nyhet, menar Janne-Olli Järvenpää.

Järvenpää tar inte ställning till om vårdreformen var bra eller dålig, eller huruvida den borde ha klubbats igenom eller inte.

Däremot är han kritisk till processen och konstaterar att det är ett stort problem för samhället.

– Jag är orolig över Finlands förmåga att fatta beslut. Hur kan lagstiftningsarbetet vara så svårt att en folkvald riksdag inte ens får rösta om det förslag som regeringen förberett i fyra år? Fungerar verkligen vår grundlag?

Politik eller juridik

Enligt Järvenpää är det svårt för vanliga medborgare att förstå om det verkligen handlar om juridiska problem eller om politikerna, genom att hänvisa till juridiken, drivit politik i grundlagsutskottet.

– Utan att skylla på någon eller peka ut någon så är det klart att det drivits politik i grundlagsutskottet. Men det är svårt att veta exakt vad som är juridik och vad som är politik. Det är ett problem för trovärdigheten, säger han.

Man skjuter ständigt upp ett dramatiskt beslut som skapar väldigt mycket oro hos personalen och det blir totalt omöjligt att planera investeringar och den fortsatta verksamheten― Janne-Olli Järvenpää, Mehiläinens vd

Det är inte första gången vårdreformen faller på sluttampen. 2015 fick också regering Stubb ge sig. Skillnaden mellan reformera och hur mycket de har förberetts är ändå märkbar, enligt Järvenpää.

– Den förra reformen var betydlig mer omogen än den här. Tusentals experter ha hörts.

Han anser att politikerna borde glömma landskapsreformen och endast införa valfriheten direkt eftersom det, enligt honom, är betydligt lättare att genomföra.

– Det är ett för stort paket att svälja på en gång. Samtidigt borde man också kunna fatta stora beslut snabbt, det har man också gjort.

Jätten påverkas inte

Som vårdproducent tror Järvenpää inte att bolaget Mehiläinen påverkas av att vårdreformen faller. Bolaget fortsätter på samma sätt.

– Men det är ett stort problem för till exempel vårdproducenter som kommuner. Man skjuter ständigt upp ett dramatiskt beslut som skapar väldigt mycket oro hos personalen och det blir totalt omöjligt att planera investeringar och den fortsatta verksamheten.

Järvenpää tror inte att nästa regering har råd att vänta fyra år innan de presenterar en vårdreform.

– I skuggan av planerna på vårdreformen har politikerna skurit i FPA-bidragen. Kommunerna är också begränsade i de avtal de får göra med serviceproducenter.