Hoppa till huvudinnehåll

15 njursjuka personer har dött till följd av strömavbrotten i Venezuela

En man går i en mörk korridor i ett Caracas som är mörkt på grund av strömavbrott.
Elavbrott i Caracas. En man går i en mörk korridor i ett Caracas som är mörkt på grund av strömavbrott. Bild: EPA-EFE/Rayner Pena Venezuela,Caracas,Strömavbrott,elavbrott

Åtminstone 15 personer med njursjukdomar har dött i Venezuela på grund av att de inte fick den dialysvård de behövde. Det här är en direkt konsekvens av de omfattande elavbrotten i landet.

Venezuela har lamslagits av omfattande elavbrott och många sjukhus saknas reservgeneratorer.

– De njursjukas situation är mycket kritisk. Det finns över 10 000 patienter som är beroende av dialys och vars vård kan bli lidande på grund av elavbrotten, säger Francisco Valencia från hälsoorganisationen Codevida till nyhetsbyrån AFP.

Dialys är en metod som används för att rena blodet hos personer med nedsatt njurfunktion.

Maduro: 70 procent av avbrotten åtgärdade

De allvarligaste elavbrotten i Venezuelas historia började på torsdag eftermiddag. Lokala medier rapporterade att huvudstaden Caracas och 15 av landets 23 regioner påverkades av avbrotten.

Enligt Venezuelas president Nicolas Maduro har 70 procent av alla elavbrott reparerats under lördagen.

Maduro säger också att cyberattacker har hindrat myndigheterna från att återställa elektriciteten.

I huvudstaden Caracas har invånarna fått tillbaka strömmen och det samma gäller i regionerna Miranda och Vargas. Men på många håll är man ännu antingen helt utan ström eller har den tillbaka bara stundvis.

Läs mera:

Oroligt efter protester mot Venezuelas president Maduro - militären står fortfarande bakom honom

Nicolás Maduro styr en nation där inflationen har trissats upp till tio miljoner procent. Han står emot den venezuelanska oppositionens demonstrationer, som ägde rum även på lördag, och USA:s hårda tryck. Militären ger Maduro fortsatt stöd.