Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen fumlade bort medaljen direkt – finländskan bommade totalt sju skott, Denise Herrmann for iväg med guldet

Skidskytten Kaisa Mäkäräinen lutar sig på sina stavar.
Skyttet krånglade igen för Mäkäräinen. Skidskytten Kaisa Mäkäräinen lutar sig på sina stavar. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen,skidskytte

Det blev ingen medalj för Kaisa Mäkäräinen i jaktstarten i VM i skidskytte. Stora problem på vallen fällde Mäkäräinen från medaljstriden redan tidigt i loppet och finländskan fick nöja sig med en 17:e plats. Istället blev det tysk seger genom Denise Herrmann. Tiril Eckhoff spurtslog Laura Dahlmeier i kampen om silverpengen.

Kaisa Mäkäräinen hade goda möjligheter att kämpa om en medalj i dagens jaktstart i skidskytte-VM i Östersund.

Mäkäräinen gick ut i spåret som tolfte dam, 34 sekunder bakom Anastasia Kuzmina som i och med guldet i sprinten hade äran gå ut i spåret som första dam.

I och med tidsdifferenserna stod det rätt så klart att skyttet skulle komma att spela en synnerligen avgörande roll, men precis som så många gånger tidigare denna säsong misslyckades finländskan på vallen.

Mäkäräinen bommade sammanlagt sju skott och kom i mål på 17:e plats.

När inte heller skidåkningen fungerade optimalt – Mäkäräinen var blott 14:e snabbast – fick finländskan nöja sig med en medelmåttlig placering.

– Någon gång förut har jag skjutit ett par bom på första och noll efter det, så tävlingen föll inte på den första stationen. Men då snöfallet började och det blev mycket tuffare i spåret så visste jag att nu blir det en svår tävling, sade Mäkäräinen till Yle efter loppet.

Fyra bommar sammanlagt på de två första stationerna

Kuzmina bommade två skott i det första liggande skyttet och då skulle Mäkäräinen ha haft alla chanser att knappa in rejält på slovakiskans försprång. Mäkäräinen hamnade dessvärre likaså på två straffrundor efter det första liggande skyttet, en minut bakom täten.

I det andra liggande bommade Mäkäräinen likaså två skott, och medaljen rann henne i praktiken ur händerna då täten rymde ifrån finländskan.

Kaisa Mäkäräinen skidar utför.
Mäkäräinen bara 14:e snabbast i spåret. Kaisa Mäkäräinen skidar utför. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen,skidskytte

– Nej, den här medaljjakten kom nog av sig här, konstaterade Yle Sportens referent Magnus Eklöv.

Men det var inte bara Mäkäräinen som hade problem med skyttet. Liza Vittozzi och Dorothea Wierer hade enorma problem på vallen. Kuzmina bommade sammanlagt fyra skott på de två första skjutstationerna.

Istället tog andra för sig.

Brorsson bommade bort VM-guldet i sista stående

Hemmahoppet Mona Brorsson sköt fullt på det tredje skyttet och när de andra damerna i tätgruppen missad rev svenskan upp ett försprång till de övriga damerna, närmast jagad av Denise Herrmann och Laura Dahlmeier.

Skidskytten Denise Herrmann höjer armarna i en segergest.
Glad Denise Herrmann firar sitt VM-guld. Skidskytten Denise Herrmann höjer armarna i en segergest. Bild: Lehtikuva Denise Herrmann,skidskytte

Svenskan såg ut att gå mot ett eftertraktat VM-guld på hemmaplan.

Men Mona Brorsson bommade fyra skott i det sista stående trots att VM-guldet fanns serverat på ett fat, och det innebar att Herrmann, som sköt fullt, kunde defilera mot segern.

Tiril Eckhoff tog silver och Laura Dahlmeier brons.

Resultat:

1. Herrmann D. (2)
2. Eckhoff T. (2) +31.4
3. Dahlmeier L. (1) +31.6
4. Röiseland M. (4) +1:35.0
5. Öberg H. (5) +1:35.0
6. Kuzmina A. (7) +1:41.3
7. Brorsson M. (4) +1:47.2
8. Tandrevold I. L. (4) +2:01.2
9. Pavlova E. (1) +2:14.3
10. Vittozzi L. (6) +2:32.2
----------------------------------------------------
17. Mäkäräinen.K (7) + 3:03.0
49. Lehtonen.V (4) + 6:00.3