Hoppa till huvudinnehåll

Plan störtade i Etiopien strax efter start - 157 omkom - flera nordbor och FN-personal bland offren

En skylt med flyginformation visar att flyg ET 302 är inställt.
En tavla med flyginformation på flygplatsen i Nairobi visar att ET 302 är inställt. En skylt med flyginformation visar att flyg ET 302 är inställt. Bild: EPA-EFE/Daniel Irungu Ethiopian Airlines,flygolyckor

Ett flygplan med 149 passagerare och en besättning på åtta personer har störtat i Etiopien. Ingen överlevde kraschen, uppger en talesperson från Ethiopian Airlines till lokala medier.

Bland offren finns personer av åtminstone 35 olika nationaliteter. Av dem var fyra svenska medborgare och en norsk, uppger en representant för flygbolaget. Kinas statliga tv-kanal rapporterar att åtta av passagerarna var kineser.

Flygplanet var på väg från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till grannlandet Kenyas huvudstad Nairobi. Resan skulle ta två timmar.

Karta.
Karta. Karta

Flygplanet tillhörde flygbolaget Ethiopian Airlines och var av modellen Boeing 737-800 MAX. Planet togs i bruk i oktober förra året.

Planet med flygnumret ET302 startade 08.38 lokal tid och olyckan inträffade kort därefter, klockan 08.44.

Planet kraschade i närheten av staden Bishoftu som ligger 62 kilometer sydöst om den etiopiska huvudstaden.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt webbsidan Flightradar24 som följer med flygtrafiken flög planet instabilt genast från start.

En del av passagerarna hade anknytning till FN:s biståndsverksamhet

FN bedömer att 19 personer på olycksplanet var anknutna till FN:s biståndsverksamhet, bland annat till FN:s flyktingkommission UNHCR .

En del av passagerarna var på väg till FN:s miljökonferens, uppger FN-källor.

FN:s generalsekreterare António Guterres har framfört sina kondoleanser till anhöriga. Han säger att han är djupt sorgsen över den tragiska förlusten av liv.

Både Addis Abeba och Nairobi är knutpunkter för humanitärt arbete.

Bolaget har varit inblandat i olyckor tidigare

Ethiopian Airlines flyger till många destinationer i Afrika och är ett populärt flygbolag.

Det här är ändå inte första gången bolaget är inblandat i en tragedi. År 2010 dog 90 personer då ett av bolagets plan störtade i Medelhavet.

Fjorton år tidigare, år 1996, utsattes ett av Ethiopian Airlines flygplan för en kapning som ledde till att en av planets motorer slutade fungera då bränslet tog slut. Trots att piloterna försökte göra en nödlandning omkom 123 av de 175 personerna ombord.

Flygolycka i Etiopien 10.3.2019
Flygolycka i Etiopien 10.3.2019 Bild: EPA-EFE/STR Etiopien,flygolyckor,flygplan,Ethiopian Airlines,Boeing 737 MAX

Andra olyckan på kort tid

Olycksplanets modell, Boeing 737-800 MAX, har varit i kommersiellt bruk i bara några år.

Trots det är det här redan den andra liknande olyckan på under ett halvt år.

I slutet av oktober störtade ett av indonesiska flygbolaget Lion Airs 737-800 MAX-plan på väg från Jakarta till Pangkal Pinang.

Också det planen störtade kort efter att det hade lyft från Jakarta.

Olyckan krävde 189 liv, vilket gör det till den dödligaste olyckan för ett 737-plan någonsin.

Sensorfel orsaken?

Den exakta orsaken till olyckan i oktober är fortfarande okänd, men planet hade haft svårigheter med att hålla en konstant flyghöjd och hastighet under flygningen före olyckan.

Färdskrivaren visade att Lion Air-planet plötsligt tappade flyghöjd flera gånger och uppvisade onormala variationer i hastigheten innan det störtade.

Den officiella olycksrapporten gjorde gällande att olyckan sannolikt berodde på ett sensorfel som gav flygets dator felaktig data.

Det kan ha fått datorn att felaktigt vidta automatiska åtgärder, vars syfte var att förhindra planet från att störta, men nu istället orsakade olyckan.

Premiärministern uttrycker sitt deltagande

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har på Twitter uttryckt kondoleanser till offrens anhöriga. Premiärministerns kansli uttrycker å regeringens vägnar sitt djupaste deltagande till familjerna som har mist sina kära, skriver han.

Hoppa över Twitterpostning

Också Kenyas president Uhuru Kenyatta framför kondoleanser på Twitter. Mina böner går till alla familjer och anhöriga till dem som fanns ombord, skriver han.

- Ethiopian Airlines personal kommer att göra allt för att hjälpa till med arbetet på olycksplatsen, skriver Ethiopian Airlines i ett uttalande. Flygbolaget har publicerat telefonnummer dit anhöriga kan ringa för information.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes