Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korsets vänverksamhet förde samman Knut och Ole: Ole var en lottovinst för mig!

Röda kors vännen Ole Lindholm och Knut Nylund har varit vänner i tio års tid.
95-åriga Knut Nylund och frivilligvännen Ole Lindholm träffas regelbundet allt sedan år 2010. Röda kors vännen Ole Lindholm och Knut Nylund har varit vänner i tio års tid. vänner,Röda Korset,frivillig arbete

Ole Lindholm och Knut Nylund träffades för nio år sedan. Röda Kors-vännen dök upp när Knut blev änkling. Det var en svår tid att bli ensam, men så kom Ole.

Året var 2010 och efter 60 års äktenskap hade Knut Nylunds hustru gått bort och Knut blev ensam.

- Det är omöjligt att beskriva hur det kändes. Det var svårt. Vi hade ju varit i schack i 60 år och aldrig haft några dispyter eller gräl. Det är inte skojigt, det vill jag påminna alla om, säger Knut Nylund idag, tio år senare.

Men precis när livet kändes jobbigt dök Röda Kors-vännen Ole Lindholm upp.

Vi har väl ätit på alla krogar i trakten

- Det var församlingens diakonissa som förmedlade oss frivilligvänner och där matchades jag med Knut, berättar Ole Lindholm. Sedan dess har vi nog träffats ett hundratal gånger.

Lindholm hade inlett sitt frivilligjobb som vän åt ett par personer innan Knut Nylund kom in i bilden.

- I det ena fallet fungerade jag mest som avlastning åt de anhöriga. I det andra fallet möttes vi tre gånger, men märkte att vi inte riktigt synkade, så vi avrundade bekantskapen där, säger Ole Lindholm.

Men med Knut Nylund har det aldrig varit tungt eller problematiskt.

- Tvärtom. Vänskapen med Knut har gett också mig mycket, säger Ole Lindholm.

Bilturer och krogluncher

I nio års tid har Ole och Knut haft regelbunden kontakt. Det som började som Röda Korsets frivilligjobb har övergått i riktig vänskap.

- Vi är definitivt vänner på riktigt idag. Knuts dotter bor på Åland och vi har blivit vänner med hela Knuts familj, säger Ole Lindholm.

Åldersskillnaden mellan Ole och Knut är 26 år. Ole kunde alltså vara Knuts son. Och fungerar kanske lite som en son åt en gammal far.

- Vi brukar åka runt och titta på bygderna. Knut tycker förstås om att se sin gamla hemtrakt Lappvik och skärgården utanför. Han är en otrolig berättare så det har varit mycket roligt för mig att höra om livet förr, säger Lindholm.

- Ja vi har väl ätit på alla krogar i trakten, skrattar Knut. Vi har gemensamma intressen, jag och Ole, så samarbetet har gått bra på alla sätt.

Förväntningarna på en Röda Kors-vän handlar mest om att finnas till hands när det verkligen behövs. Men pratstunder och sällskap är förstås också viktigt.

- Det förgyller vardagen, men i övrigt hjälper jag till med någon tur till butiken för att fylla på skafferiet och till apoteket nu och då, berättar Ole Lindholm.

Bor ensam men träffar folk

Knut Nylund bor kvar i lägenheten som införskaffades för snart 20 år sedan.

- Den känns lite stor för en ensam person, men man vänjer sig vid alla rummen, säger Knut.

- Vi flyttade in direkt när huset stod klart år 2000.

Ole Lindholm är en av hans vänner. Förutom det hälsar representanter från veteranföreningen på regelbundet. Tre gånger i veckan åker Knut också till "dagis".

- Där får vi frukost. Så spelar vi bingo. Och så snarvlar vi. Har du hört det ordet förr? skrattar Knut Nylund.

Dessutom är Knut Nylund fortfarande helt rörlig för egen maskin. Med hjälp av rollatorn klarar han sig utomhus och när det är säsong motionerar han genom att promenera till polishuset och tillbaka varje dag.

- Jag drabbades av lunginflammation ifjol och då sa doktorn att jag nog har en "hurja kondis" som klarade en sådan sak i den här åldern.

Knut Nylund har hunnit fylla 95 år.

Vattenbussar för turister

Knut Nylund är skäripojke från Kalvholmen utanför Lappvik. Familjen evakuerades när Hangö utarrenderades.

- Vi flyttade till Degerby och när jag var 17 år blev jag inkallad och hamnade vid fronten i ryska Karelen. Det var en hård tid, men kanske ett äventyrligt huvud hos en 17-åring hjälpte till att klara situationen.

Att jobba på hela livet är nog den bästa medicinen. Jag rekommenderar det för alla

Knut Nylund har under sitt verksamma liv jobbat både vid stålverket i Koverhar i Lappvik och efter pensioneringen som företagare för vattenbussar som trafikerade i de västnyländska vattnen.

- Som mest hade jag tre vattenbussar. En för hangöturisterna, en i Ekenäs och en som körde på Hästö-Busö.

- Det var bråttom ibland. När en tur avslutades i Ekenäs på förmiddagen hoppade jag i bilen för att hinna till dagsturen i Hangö.

- Dessutom skötte jag allt med båtarna själv. Att skrapa och måla och servicen. Men arbete är nog receptet till ett långt och friskt liv, menar Knut Nylund.

"Att ställa upp för andra är bra"

Redan som liten pojke fick Knut Nylund göra rätt för sig, som han kallar det.

- Att jobba på hela livet är den bästa medicinen. Jag rekommenderar det för alla, säger Nylund.

Hans kompis Ole Lindholm lyssnar och har en annan bra medicin för ett lyckligt liv.

- Jag blev utbränd efter ett stressigt jobb. Sedan hoppade jag på alla möjliga olika kurser och jobbade också en tid som företagare i renoveringsbranschen. Men efter min pensionering kom jag in på Röda Korsets frivilligjobb. Att ställa upp för andra är bra. Man blir glad av sådant, säger Lindholm.

Röda Korsets vänverksamhet i Finland fyller 60 år i år. De första vänkurserna ordnades 1959 enligt en modell från Mellaneuropa och Norge. Idag finns Röda Kors-vänner över hela landet, men det finns ett ständigt behov av fler frivilliga.

"Vem som helst kan vara ensam men lyckligtvis kan vem som helst också hjälpa", konstaterar man vid Röda Korset.