Hoppa till huvudinnehåll

Teaterrecension: När jyckarna håller i historielektionen somnar ingen – Mauri Kunnas Koiramäen Suomen historia är finurlig också som teater

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Mikael Agricola (Hannu-Pekka Björkman) lobbar för en finsk abc-bok. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Bild: Tuomo Manninen Finlands nationalteater,Mauri Kunnas,Hannu-Pekka Björkman,Paula Siimes,Karin Pacius,Koiramäen Suomen historia (pjäs)

Hör du till dem som alltid gått vilse bland historiska årtal och regentlängder där var och varannan tycks bära samma namn? I Nationalteaterns uppsättning snor Mauri Kunnas legendariska bilderbokshundar igenom de tre sista seklerna av Finlands gemensamma historia med Sverige på ett par timmar.

Snabbkursen är inte bara informativ, den är också hejdlöst rolig. Och främst förstås riktad till en publik som inte hunnit med så många historielektioner än.

Men den sitter precis lika bra för alla som i likhet med Kunnas somnambula herr Getlund slumrade till i pulpeten under skolans historielektioner.

Eller för dem som kan historien på sina fem fingrar och just därför kan uppskatta det fiffiga i upplägget.

Någon heltäckande resumé av historien från Gustav Vasas dagar fram till skilsmässan år 1809 är det förstås inte fråga om men ur de snabba nedslagen växer en berättelse med ganska många infallsvinklar fram.

Hur blev vi de vi är i dag?

Från gaffel till utedass

I Koiramäen Suomen historia handlar det inte bara om de enskilda regenternas framfart utan också om kulturhistoria. Vem introducerade gaffeln, varför skrev Agricola en abc-bok och hur uppstod bruket av utedass?

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Vad gör man med två piggar? En fiskhandlare i Åbo (Harri Nousiainen) ser sitt livs första gaffel. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Bild: Tuomo Manninen Finlands nationalteater,Mauri Kunnas,Aksa Korttila,Heikki Nousiainen,Marja Salo,Koiramäen Suomen historia (pjäs)

Skådespelarjyckarna fångar träffsäkert både tonen i Kunnas berättelse och alla de karaktärsdrag han leker med i sina porträtt av historiska figurer. Och alla som har läst Koiramäen Suomen historia – i svensk utgåva Hundarnas historiebok. Finland en del av Sverige – vet att det inte är någon lätt uppgift.

Hur förvandlar man till exempel Kunnas lekar med olika slags hundnyllen så att vi uppfattar precis vad han ritat in av kynne och attityd i de olika gestalterna?

Dramaturgen Eva Buchwald och regissören Irene Aho har gjort ett storjobb med att omsätta texten till dialog och bilden till handling.

I en nyskriven ramberättelse är Alix (Aksa Korttila) en liten hundtjej som inte alls fått kläm på det här med historia. Läraren (Hannu-Pekka Björkman) uppmanar henne att läsa på och lovar samtidigt att det kommer att ge utdelning. Någonstans kommer hon att hitta en skatt.

Med det löftet hägrande slänger Alix sig in i historiens tidsmaskin.

I ilfart genom tre sekler

På femtonhundratalet snubblar hon bland annat över Gustav Vasa (Harri Nousianen). Han gillar reformationen skarpt för att den kan ge klirr i statskassan och drömmer om att utmana Reval genom att tvångsförflytta folk till en håla som får namnet Helsingfors.

Färgstarkt är också sextonhundratalet då riket växer så det knakar i fogarna.

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Marja Salo som "flickkungen" Kristina, Aksa Korttila som tidsresenären Alix och Hannu-Pekka Björkman som hovman. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Bild: Tuomo Manninen Finlands nationalteater,Mauri Kunnas,Hannu-Pekka Björkman,Aksa Korttila,Marja Salo,Koiramäen Suomen historia (pjäs)

Kristina (Marja Salo) struntar i pappas Gustav II Adolfs krig under protestantisk flagg och drar iväg med krigsbytena till Rom, varefter hela tre upplagor av kung Karl dansar fram över scenen.

Men i kulisserna ruvar förstås också ständigt den östra grannen.

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Peter den store blickar västerut. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Bild: Tuomo Manninen Mauri Kunnas,Finlands nationalteater,Koiramäen Suomen historia (pjäs)

Alltså, vart hör Finland nu egentligen?

Undrar Alix när hon under sjuttonhundratalets första hälft landar hos vetenskapsmannen Pehr Kalm.

Varvid han ger henne en mycket åskådlig lektion i stora och lilla ofredens turer med hjälp av några grönsaker.

Morötterna flyger, purjolöken darrar och det ryska kålhuvudet drämmer upprepade gånger i bordet när den hängivne anhängaren av nyttoväxter illustrerar turerna.

Varvid finskans ord för ofred, ”viha”, naturligtvis gång på gång snubblar över i ”vihannes”.

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Pehr Kalm (Hannu-Pekka Björkman) har koll både på stora och lilla ofreden. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Bild: Tuomo Manninen Finlands nationalteater,Hannu-Pekka Björkman,Mauri Kunnas,Koiramäen Suomen historia (pjäs)

Den scenen är föreställningens absoluta höjdare.

Men njutbart är det hela vägen.

Och när bit läggs till bit fattar förstås också både Alix och vi vad läraren avsåg med skatten.

Historien är vår kollektiva skatt.

Det är grundtesen i Mauri Kunnas historiesyn och den insikten lever vidare i Nationalteaterns uppsättning.

Inte bara männens historia

Annukka Pykäläinens scenografi och Merja Levos dräkter utgör en epokresa i sig och ensemblen späder på med en rad fantastiskt fångade gestalter.

Hannu-Pekka Björkman är helt härlig i alla sina roller från Mikael Agricola till Pehr Kalm.

Harri Nousiainen och Heikki Pitkänen prickar in fullträffar i en rad regentporträtt som rymmer allt från en bredaxlad Gustav Vasa till scenlejonet Gustav III.

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Se på mig! Heikki Pitkänen som teaterkungen Gustav III. Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern. Bild: Tuomo Manninen Finlands nationalteater,Mauri Kunnas,Koiramäen Suomen historia (pjäs)

Och Petri Liski lyckas till och med smyga in en bit av sitt trummisjag som Henriikki Remuliini (tänk Remu Aaltonen) i sin roll som soldat under finska kriget.

De många porträtten rymmer både knasiga kungar och vanligt folk ur Kunnas bok men samtidigt finns det också en helt tydlig medvetenhet i det urval Buchwald gjort.

Historien är inte enbart männens historia.

Vilket Aksa Korttila, Paula Siimes, Marja Salo och Karin Pacius genomgående påminner oss om.

I den här dramatiseringen får till exempel Paula Siimes Katarina Jagellonica – hon med gaffeln – representera tiden efter Gustav Vasa. Maken Johan III ser vi överhuvudtaget inte. Sprängfylld av attityd är också Marja Salos ”flickkung” Kristina.

Och ett slags påminnelse är förstås också den något rumphuggna sekvensen om tidens häxjakter.

Tempot är högt och allt ryms naturligtvis inte med. Men det är inte mycket jag saknar.

Det skulle kanske i så fall vara Adolf Fredrik. Kungen som gått till historien för att han trivdes bäst vid svarvstolen och åt ihjäl sig på en middag som toppades med hetvägg.

Ytterligare en karl, ja.

Men längre än till sänghalmen nådde den kungens erövringsambitioner aldrig.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.