Hoppa till huvudinnehåll

Varför föll vårdreformen? Nästa vecka offentliggörs social- och hälsovårdsutskottets expertutlåtanden

SDP:s Krista Kiuru i social- och hälsovårdsutskottet.
Ordförande Krista Kiuru (SDP) i social- och hälsovårdsutskottet. SDP:s Krista Kiuru i social- och hälsovårdsutskottet. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva Krista Kiuru,Social- och hälsovårdsutskottet (Finland)

Regeringen har beskyllt oppositionen för förhalande av vårdreformen, medan oppositionen har uppmärksammat eventuell grundlagsvidrighet i förslagen. Nästa vecka lär det bli en aning klarare varför reformen föll, då utlåtandena som social- och hälsovårdsutskottet fick av experter högst sannolikt offentliggörs.

På tisdag morgon samlas social- och hälsovårdsutskottet, och ordföranden oppositionens Krista Kiuru (SDP) uppger att hon tänker föreslå ett offentliggörande av utlåtandena.

Närmare bestämt handlar det om expertutlåtandena i utskottet förra torsdagen, alltså dagen innan vårdreformen föll.

Många krävde att utlåtandena offentliggörs, efter statsminister Juha Sipilä (C) hävdade i Yles Morgonettan att vårdreformen föll på grund av tidsbrist och riksdagens förhalande.

Ordförande Kiuru menar däremot att torsdagens expertutlåtanden visar att vårdreformen föll på grund av grundlagsmässiga problem.

- Utlåtandena ger en möjlighet att diskutera de egentliga problemen i reformen, säger Kiuru.

Vanligtvis offentliggörs utskottens handlingar först då utskottets arbete i ett ärende är klart, eller då mandatperioden tar slut. Nu handlar det däremot inte om någondera, så utskottet måste fatta ett separat beslut om offentliggörandet av utlåtandena.

Som bekant avbröts behandlingen förra fredagen, då talmanskonferensen beslöt att det inte längre finns förutsättningar att genomföra en vård- och landskapsreform.