Hoppa till huvudinnehåll

Både folket, domarna och prästerskapet bekämpar presidentens försök att bli återvald i Algeriet: Dags för gamla veteraner att stiga åt sidan

Demonstrationer mot president Bouteflika i Algeriets huvudstad Alger 8.3.2019
Demonstrationer mot president Bouteflika i Algeriets huvudstad Alger 8.3.2019. Demonstrationer mot president Bouteflika i Algeriets huvudstad Alger 8.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Algeriet,demonstrationer,protester

Protesterna mot den 82-årige presidenten Abdelaziz Bouteflikas planer på att kandidera för en femte presidentperiod fortsätter i Algeriet. Nu sällar sig också domarna och prästerna till protesterna.

Beskedet om att Bouteflika vill fortsätta som president har mötts av kraftfulla demonstrationer under den senaste tiden. Människor från diverse olika samhällsklasser har deltagit i protesterna.

Också runtom i Frankrike har flera tusen algeriska invandrare protesterat mot president Bouteflika.

Nu går också domarkåren med i anti-Bouteflika-protesterna som går in på sin tredje vecka. Över tusen domare har bildat en ny sammanslutning som säger sig vilja återställa rättvisan.

Domarna vägrar att övervaka ett val där Bouteflika ställer upp

Domarna vägrar att övervaka det kommande valet om Bouteflika ställer upp som kandidat.

- Vi meddelar härmed om vår avsikt att avhålla oss från att övervaka valprocessen, säger domarna i en skrivelse.

Domarna påpekar att det är folkets vilja som gäller och att folket inte går med på den här valprocessen. Domarna anser att domarkåren utgör folket och därför ansluter de sig till proteströrelsen.

Domarna utmanar justitieministern som kräver neutralitet

Domarnas utspel utmanar klart landets justitieminister, som nyligen tillrättavisade domarna.

Enligt algerisk tv har justitieminister Tayeb Louh - som hör till Bouteflikas inre cirkel - sagt att domarkåren måste vara neutral i alla situationer. Enligt ministern måste domarnas oberoende och integritet vara konsekvent oavsett vad som händer.

Jurister runt om i Algeriet har också utlyst ett 48 timmars uttåg med krav på att landets konstitutionsråd avvisar Bouteflikas ansökan om att åter få ställa upp som kandidat i presidentvalet. De motiverar sin uppmaning med att presidenten är inkapabel att sköta ämbetet.

Rådet har tid fram till torsdag att slå fast kandidaterna i valet som ordnas den 18 april.

Polisen angrper protesterande jurister och journalister i Alger 7.3.2019
Polisen angriper protesterande jurister och journalister i Alger den 7 mars 2019. Polisen angrper protesterande jurister och journalister i Alger 7.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Algeriet,demonstrationer,protester,Alger

Motstånd också från prästerskapet

Ett annat bakslag för landets veteranpresident är prästernas beslut att sätta sig till motvärn.

I dag sade prästerna till ministern för religiösa frågor att de inte vill pressas att hålla predikningar som stöder regeringen.

- Låt oss göra vårt jobb. Blanda er inte i det, säger imamen Djamel Ghoul som leder en oberoende prästgrupp.

I huvudstaden Alger har också ett antal fackföreningsaktivister ordnat demonstrationer mot Bouteflika.

Fackets största union UGTA sade i dag att det är nödvändigt med förändringar i landet men att detta måste ske på fredlig väg "via visdom och dialog". Att den inflytelserika unionen UGTA meddelat att den motsätter sig omval av presidenten har försvagat Bouteflikas ställning ytterligare.

Algeriets hemlighetsfulla militärbaserade styrka - känd för algerierna som "le pouvoir" - har i allmänhet inte ingripit i demonstrationerna mot presidenten.

Den gamla presidenten har varit sjuklig - oklart vem som på riktigt håller i trådarna

Den 82-åriga Bouteflika har länge haft stor makt och han har styrt Algeriet i ungefär 20 år.

Under de senaste åren har han dock varit osynlig, och det spekuleras i att det är kretsen kring honom som utövar den egentliga makten.

Bouteflika anlände till Alger i går, efter några veckors vård på sjukhus i Genève i Schweiz. Han har hittills inte uttalat sig offentligt sedan han återvände.

Motståndet mot Bouteflika är kopplat till att folket inte vill ha ett återval av en person som "förevigar" ett politiskt system som domineras av veteraner från självständighetskampen mot den forna kolonialmakten Frankrike - ett krig som avslutades 1962.

Missnöjet mot landets ledning har underblåsts av den omfattande korruptionen och den höga arbetslösheten, särskilt bland unga.

President Abdelaziz Bouteflika
President Abdelaziz Bouteflika 2017. President Abdelaziz Bouteflika Bild: AFP / Lehtikuva Algeriet,demonstrationer,protester,Abdelaziz Bouteflika

Ingen klar ersättare

Även om Bouteflika tvingas bort från presidentposten finns det ingenting som säger att läget förändras.

Eftersom det inte finns någon klar ersättare finns det risk för att
den styrande eliten, som domineras av veteraner från krigstiden, stannar kvar på sina poster

Källor: Reuters, AFP