Hoppa till huvudinnehåll

De omstridda underrättelselagarna godkändes av en nästan tom riksdag

Kuva eduskuntatalon sisältä.
Kuva eduskuntatalon sisältä. Bild: Touko Yrttimaa riksdagen

Riksdagen har godkänt underrättelselagarna. Lagarna drogs tidigare tillbaka i sista stund på grund av grundlagsproblem, men kunde i dag godkännas utan dramatik av en nästan tom riksdag.

Riksdagen godkände i dag slutligen lagarna om civil- och militär underrättelseverksamhet.

Trots att lagarna om underrättelseverksamhet har hört till de viktigaste under den här valperioden och trots upprepade gräl om innehållet kunde de slutligen godkännas högst odramatiskt.

Riksdagen hade redan i fredags godkänt innehållet i lagarna och idag fanns inga motförslag. Lagarna godkändes därför utan omröstning.

Tomt i riksdagen den dag som underrättelselagarna godkändes
Ovanligt få riksdagsledamöter befann sig idag på plats i plenisalen. Tomt i riksdagen den dag som underrättelselagarna godkändes Bild: Yle/ Carmela Walder Finlands riksdag,riksdagen,Plenum,Plenisal,underrättelselag,underrättelselagstiftning

Ännu i februari tvekade riksdagens talman på om lagarna följer grundlagen eftersom rättslärda delgett sina tvivel på Twitter.

Då fick riksdagens försvars- och förvaltningsutskott be om ytterligare ett utlåtande från grundlagsutskottet som ansåg att några justeringar vore på sin plats.

Presidenten ska ännu stadfästa lagarna som ska träda i kraft så fort som möjligt.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Underrättelselagarna skickas tillbaka till utskotten

De nya lagarna om militär och civil underrättelseverksamhet ska på nytt behandlas av förvaltnings- och försvarsutskotten. Grundlagsutskottet ska också ge ett utlåtande. Det beskedet gav riksdagens talman Paula Risikko vid en pressträff på torsdag eftermiddag.