Hoppa till huvudinnehåll

Efter en paus på nio månader är Zinedine Zidane tillbaka som chefstränare för Real Madrid

Zinedine Zidane återvänder till Real Madrid.
Zinedine Zidane återvänder till Real Madrid. Zinedine Zidane återvänder till Real Madrid. Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press Zinedine Zidane

Fotbollstränaren Zinedine Zidane sade upp sig i maj förra året men efter att Real Madrid inte alls fått till det efter det har fransmannen valt att göra comeback. Under sin förra sejour i klubben blev det tre Champions League-mästerskap på tre försök. Fransmannen har tecknat ett 3,5-årskontrakt med den spanska storklubben.

Zidane överraskade de flesta då han avgick i slutet av maj, trots att Real Madrid precis vunnit Champions League.

– Det här laget måste fortsätta vinna och det behövs en förändring. Efter tre år behöver de en ny röst, ett nytt sätt att säga saker – möjligtvis ett nytt sätt att arbeta, sade Zidane då.

Zinedine Zidane och Florentino Perez.
Ordförande Florentino Perez tackade i maj Zinedine Zidane för sin insats. Zinedine Zidane och Florentino Perez. Zinedine Zidane,Florentino Pérez

Lopetegui – Solari – Zidane

Julen Lopetegui, som två dagar inför Spaniens VM-premiär fick sparken eftersom han kritat på för Real Madrid, tog över. Efter 1–5-förlusten mot Barcelona i slutet av oktober var måttet rågat och Lopetegui fick gå för andra gången på fem månader.

Näste man till rakning var reservlagstränaren Santiago Solari men inte heller han fick till det.

I ligan har ligatrean Real Madrid hela tolv poäng upp till ledaren Barcelona och i Champions League har laget gjort sitt efter en överraskande åttondelsförlust mot Ajax.

Nu hoppas Real Madrid ha gjutit olja på vågorna genom att teckna ett kontrakt med Zidane som sträcker sig till sommaren 2022.

Succé 2016–2018

Zidane avslutade sin framgångsrika spelarkarriär 2006 och tog över som tränare för Real Madrids reservlag sommaren 2014. I januari 2016 blev Zidane chefstränare för Real Madrid som han tränade i två och en halv säsong.

Saldot var imponerande: hela tre Champions League-segrar och ett spanskt mästerskap.

Solari som får gå har erbjudits möjligheten att fortsätta i klubben men i vilken roll är fortfarande oklart.

Real Madrids nästa match är hemma mot Celta Vigo på lördag.