Hoppa till huvudinnehåll

Ödesvecka för brexit inleds - tre dagar av omröstningar

Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.
Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London. Bild: EPA-EFE Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen

Den vecka som nu inletts borde bringa åtminstone en smula klarhet i Storbritanniens utdragna process för att lämna EU. Här är veckan sammanfattad i fem frågor och svar.

1. Vad ska det röstas om?

Den här veckan ordnas en rad brexitomröstningar i brittiska parlamentets underhus.

På tisdag röstar man om att godkänna premiärminister Theresa Mays utträdesavtal.

Om avtalet förkastas än en gång, ska parlamentet på onsdag ta ställning till om de vill lämna EU utan uppgörelse.

Om svaret då blir nej, röstar man på torsdag om att flytta EU-utträdet framåt, och i så fall hur mycket.

2. Hur går det i omröstningarna?

Det ser ut som om premiärminister May och hennes uppgörelse kommer att gå på en ny nit i parlamentet. I de brittiska EU-förhandlingarna har inga nya öppningar eller eftergifter skett.

Helt säkert är det inte att uppgörelsen röstas ner. En del av de mest hårdföra brexitförespråkarna kan redan frukta att utträdet aldrig blir av, om de nu inte ställer sig bakom May.

I lördags bedömde chefen för det prestigefyllda forskningsinstitutet CER, Charles Grant, att Theresa Mays uppgörelse har en 20-procents chans att röstas igenom.

3. Vad är problemet med Mays uppgörelse?

De hårda EU-motståndarna anser att Storbritannien genom uppgörelsen kan förbli en del av EU:s tullunion. Enligt avtalet skulle så vara fallet, om inte Storbritannien och EU lyckas sluta ett avtal om frihandel.

Ett frihandelsavtal behövs för att det inte ska bli en hård gräns, med fysiska gränskontroller, mellan republiken Irland och det brittiska Nordirland.

Dessutom motsvarar ingen av modellerna för EU-utträdet de luftslott som skapades under kampanjen för brexit.

4. Hur sannolikt är ett EU-utträde utan avtal?

Om parlamentet på tisdag röstar ner Theresa Mays uppgörelse, är det sannolikt att det på onsdag också blir nej till ett avtalslöst utträde. Det kan man sluta sig till enligt resultatet i tidigare omröstningar.

Men helt går det inte att utesluta en avtalslös brexit den 29 mars. Bland annat ansåg tv-kanalen ITV:s politiske chefredaktör Robert Peston nyligen ett avtalslöst utträde som det troligaste alternativet.

Om Mays uppgörelse godkänns inleds den 29 mars en övergångstid på två år, under vilken arrangemangen med EU inte ändras väsentligt.

5. Är det möjligt att brexit ställs in?

Till skillnad från bara någon månad tillbaka, verkar just nu en ny folkomröstning som ett möjligt alternativ. En liten majoritet av britterna stöder i dag ett EU-medlemskap, enligt det genomsnittliga resultatet från opinionsmätningarna.

Men om en majoritet av parlamentet stöder en ny folkomröstning - det är en helt annan fråga.

Charles Grant vid forskningsinstitutet CER ser en 20 procents chans att en ny folkomröstning ordnas. Han vågar inte ge något alternativ mer än en 50 procents chans. "I praktiken vet vi alltså inte vad som sker härnäst", konstaterade Grant på twitter.

Enligt Grant är det allra sannolikaste att Storbritannien lämnar EU, men att relationerna slutligen förblir tätare än vad Theresa May verkar för.

Detta är en översättning och bearbetning av Pasi Myöhänens artikel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes