Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har ingenting, ingen utbildning, ingen framtid" - fyra miljoner barn i Syrien har inte upplevt annat än krig

En mamma i röd slöja sitter på en säng i ett flyktingläger tillsammans med sina två små söner
När Rasha* återvände från sin brors begravning hade hennes man åkt till ett område kontrollerat av IS med parets två söner Yousef* och Mohammed*. I fem år trodde Rasha att sönerna var döda, men Rädda barnen lyckades återförena dem i ett flyktingläger. En mamma i röd slöja sitter på en säng i ett flyktingläger tillsammans med sina två små söner Bild: Save the Children flyktingläger,Syrien,Rädda Barnen

Känslor som osäkerhet, rädsla för att familjen ska splittras och sorg är inte ovanliga bland de syriska barnen. Efter åtta år av krig säger nästan en tredjedel att de alltid eller ofta känner sig otrygga, visar Rädda barnens nya enkätundersökning.

Hälften av barnen berättade att de och samhällena där de bor kämpar med problem som våld, splittrade familjer, ödelagda hem och förstörd infrastruktur samt brist på grundläggande tjänster som utbildning och hälsovård.

Efter att kriget i Syrien inleddes har det fötts omkring fyra miljoner barn i landet. De har inte upplevt något annat än krig.

Före kriget var livet vackert och jag var lycklig med min familj. Jag är inte så värst lycklig längre. Mitt liv är lika med kriget. Jag blir alltid rädd när jag hör ett flygplan på himlen.― Sara* 14 år, skadades i en flygräd i Dayr az-Zawr och bor nu i ett läger för interna flyktingar.

Ingen utbildning

En tredjedel av barnen i Syrien går inte i någon skola och de som svarade på enkäten sade upprepade gånger att de var oroliga för att bli utan utbildning.

Enligt Rädda Barnens generalsekreterare Hanna Markkula-Kivisilta är det absolut nödvändigt att bygga upp skolorna igen och säkra utbildningen med tanke på Syriens framtid.

Ung kvinna i slöja spelar står vid ett fotbollsmål och sparkar en boll i ett flyktingläger.
Sara*, som ifjol blev tillfälligt blind då hon skadades i ett flygräd, bor numera i ett flyktingläger tillsammans med sin familj. Ung kvinna i slöja spelar står vid ett fotbollsmål och sparkar en boll i ett flyktingläger. Bild: Rädda barnen Syrien,flyktingläger

Många barn lever i regioner där de grundläggande tjänsterna är så gott som obefintliga och infrastrukturen till stor del förstörd.

– Barnen har upplevt och sett saker som inget enda barn borde få uppleva. Vissa är helt ensamma efter att ha kommit ifrån sina familjer, säger Markkula-Kivisilta.

Så gott som alla barn i undersökningen anser att fred och familj är mycket viktiga för att de ska känna sig lyckliga.

Trots svårigheterna är de flesta barnen också hoppfulla och ser optimistiskt på sin egen roll i uppbyggnaden av Syrien ifall det blir fred i landet.

Kriget har tagit allt. Vi har ingenting, ingen utbildning, ingen framtid. Mina föräldrar dog för fyra år sedan när vårt hus träffades av en granat. När jag förlorade dem önskade jag att jag fick följa dem, men gud hade andra planer. Jag vill att kriget ska ta slut så att vi kan återvända hem och bygga upp vårt land igen. Det enda jag vill ha är utbildning.― Lina* 13 år

Syrienkonferens i Bryssel

Den här veckan arrangeras en Syrienkonferens i Bryssel.

Världens ledare sammanträder för att diskutera hjälpbehoven, fredsprocessen samt Syriens framtid.

– Det är barnen som drabbas värst i krig. Barnens situation har under de senaste åren ytterligare förvärrats eftersom man inte efterlever internationella överenskommelser, vapenhandel går före beskydd av barn, och man ställer inte dem som begår brott inför rätta, konstaterar Markkula-Kivisilta.

I Rädda barnens undersökning deltog över 365 barn i fyra krigshärjade områden; provinserna Idlib, Aleppo, ar-Raqqa och al-Hasakah.

*Personerna heter egentligen någonting annat