Hoppa till huvudinnehåll

Deal, no-deal eller förlängt medlemskap? Den här veckan klarnar det om Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars

Demonstranter för och emot brexit utanför det brittiska parlamentet.
Demonstranter för och emot brexit utanför det brittiska parlamentet. Brexit

Den här veckan kommer det brittiska underhuset att rösta om hur man tänker sig att gå vidare med brexit.

Läget är fortfarande helt öppet och ingen vet om Storbritannien verkligen kommer att lämna EU som planerat den 29 mars.

Vilka alternativ är det som ligger på bordet och vad händer efter omröstningarna. Läs vår snabbguide inför den avgörande brexitveckan!

1. Storbritannien godkänner utträdesavtalet med EU

Premiärminister Theresa Mays plan A har under brexitprocessens gång varit att förhandla fram ett avtal med EU som det brittiska underhuset kan godkänna.

I november enades EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare om ett avtal som utgår från att Storbritannien kommer att följa EU:s regler under en övergångsperiod medan man förhandlar om hur den framtida relationen mellan parterna ska se ut.

I dag tisdag tar underhuset för andra gången ställning till utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU. Underhuset har möjlighet att beakta de tillägg till avtalet som premiärminister May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker enades om natten till tisdag.

Om det blir ett "ja" kan underhuset och EU-parlamentet börja ratificera den lagstiftning som hänger ihop med utträdesavtalet.

Problemet är att avtalet är illa omtyckt såväl bland euroskeptikerna inom det regerande torypartiet som den labourledda oppositionen. Det återstår att se om nattens kompromiss kan bidra till att mjuka upp inställningarna bland Mays euroskeptiska partikolleger.

2. Underhuset förkastar utträdesavtalet med EU

Underhuset har krävt att Theresa May omförhandlar innehållet i utträdesavtalet vad den nordirländska nödlösningen beträffar.

Det här ses som en förutsättning för att avtalet ska kunna godkännas av underhuset.

Theresa Mays hoppas kunna vinna över de euroskeptiker inom sitt parti som befarar att beslutet att lämna EU kan komma att omprövas om förhandlingarna om brexit drar ut på tiden.

3. Parlamentet röstar för ett avtalslöst utträde

Om underhuset förkastar avtalet med EU har premiärminister May lovat att ordna ytterligare omröstning där parlamentarikerna får ta ställning till ett eventuellt avtalslöst utträde ur EU.

Den här omröstningen går av stapeln på onsdag.

Röstar parlamentet för "no deal" så innebär det att Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan någon som helst överenskommelse.

Med tanke på att en majoritet av representanterna redan tidigare tagit ställning mot ett hårt brexit så är sannolikheten för att man nu ställer sig bakom ett avtalslöst utträde liten.

4. Parlamentet utesluter ett avtalslöst utträde

Ett mer sannolikt alternativ är att underhuset röstar för alternativet att utesluta ett hårt brexit.

Samtidigt ställer det här alternativet såväl parlamentet som regeringen inför ett dilemma eftersom ingen för tillfället tycks veta hur ett avtalslöst utträde ska kunna undvikas.

Om parlamentet uppmanar regeringen att utesluta ett hårt brexit är det sannolikt att man samtidigt ger premiärminister May ett mandat att förhandla om en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap för att fortsätta förhandlingarna med EU.

5. Underhuset röstar för att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap

Omröstningen om att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap äger rum på torsdag.

På förhand ses det här som den mest intressanta av veckans omröstningar eftersom den i praktiken kan öppna dörren för att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap.

En förlängning av det brittiska medlemskapet skulle innebära att de potentiella negativa konsekvenserna av ett hårt brexit skjuts på framtiden.

Samtidigt påpekar kritikerna att Storbritannien kan stå vid stupets brant igen om några veckor eller månader, även om landets EU-medlemskap förlängs temporärt.

En förlängning av det brittiska medlemskapet måste godkännas enhälligt av de återstående EU-medlemsländerna.

Om Storbritannien anhåller om en förlängning har de övriga EU-ledarna möjlighet att ta ställning till saken vid det stundande EU-toppmötet den 21-22 mars.

Bland de övriga medlemsländerna är man inte särskilt förtjust i att förlänga Storbritanniens medlemskap i ett läge där britterna själva inte har en klar vision för hur de själva vill gå vidare med brexit.

Samtidigt är tröskeln för att hålla fast vid den ursprungliga tidtabellen med ett eventuellt hårt brexit som följd ytterst hög.

6. Underhuset håller fast vid den nuvarande tidtabellen för brexit

Samtidigt som mycket talar för att skjuta fram brexit så är det inte säkert att underhuset ställer sig bakom en sådan lösning.

Många parlamentariker fruktar att en sådan lösning skulle leda till negativa reaktioner bland många av de britter som röstade för att lämna EU år 2016.

Den EU-kritiska vingen inom det konservativa partiet befarar i sin tur att en förlängning av medlemskapet kan leda till att beslutet att lämna EU återtas helt och hållet.

Premiärminister May har under brexitprocessens gång varit mån om att betona att Storbritannien lämnar EU och att det kommer att ske den 29 mars.

Det var först nyligen som May tvingades medge att det kan behövas mer tid om Storbritannien vill undvika ett avtalslöst brexit.

Läs mera:

Tänk om Storbritannien inte lämnar EU den 29 mars? Vi listar sju olika scenarier för vad som kan hända om brexit skjuts fram

De avgörande besluten om brexit närmar sig. I mitten av mars väntas det brittiska underhuset rösta om olika alternativ för brexit. Lyckas man inte komma överens kan det bli aktuellt att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap.

Läs mera:

Brittiska företag fyller lagren inför brexit – hälsningen till politikerna är tydlig: ”Nu är det dags att börja bete sig på ett vuxet sätt”

Samtidigt som många stora brittiska företag gjort upp planer för brexit så saknar en majoritet av de små och medelstora företagen en plan inför ett avtalslöst utträde. Osäkerheten är förödande för näringslivet säger Londons handels- och industrikammare.

Läs också