Hoppa till huvudinnehåll

"Du är feg" - Fransk terrorist fick livstids fängelse för attack mot judiska museet i Bryssel

Domen förkunnades under ett strängt säkerhetspådrag i Bryssel
Domen förkunnades under ett strängt säkerhetspådrag i Bryssel Domen förkunnades under ett strängt säkerhetspådrag i Bryssel Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Belgien,terrorattacker

En fransk-algerisk man har dömts till livstids fängelse för terrorattacken mot det judiska museet i Bryssel i maj år 2014.

Fyra människor dödades då den 33 årige Mehdi Nemmouche började skjuta omkring sig i museet.

Ett israeliskt par, en belgisk anställd och en fransk volontär dödades i attacken.

Domen förkunnades i natt i Bryssel bakom lyckta dörrar och under ett stort säkerhetspådrag

Domaren underströk att Nemmouche inte hade ångrat sitt dåd och han anklagade honom för feghet.

Nemmouche förnekade att han var skyldig och hävdade i stället att han var en spelbricka i den israeliska underrättelsetjänstens konspiration.

- Herr Nemmouche, du är feg. Du dödade människor genom att skjuta dem bakifrån. Du tog livet av gamla kvinnor med ett stormgevär. Du dödade för att du njöt av det, sade domaren Yves Moreu.

Stormgeväret och pistolen som Nemmouche använde visades upp i rättssalen
Stormgeväret och pistolen som Nemmouche använde visades upp i rättssalen Stormgeväret och pistolen som Nemmouche använde visades upp i rättssalen Bild: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL Bryssel,terrorattacker

Nemmouches franska medhjälpare Nacer Bendrer dömdes till 15 års fängelse för att ha varit med om att planera dådet och för att ha skaffat vapen åt Nemmouche.

Bägge kommer att avtjäna sina straff i Frankrike och inte i Belgien.

Nemmouche har flera gånger dömts till fängelse i Frankrike och han hade åkt till Syrien för att strida bland radikala islamister.

Nemmouche tros ha radikaliserats under sin tid i fängelse. Han åkte till Syrien och anslöt sig till islamistrebeller år 2012 genast efter att ha frigetts från fängelse.

Källor: AFP, Reuters