Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Öberg visade igen prov på mästerskapsnerver – vann VM-guld på hemmaplan

Hanna Öberg jublar i målområdet.
Hanna Öberg jublar i målområdet. Hanna Öberg jublar i målområdet. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto Hanna Öberg

Damernas 15 kilometerslopp i skidskytte hade på förhand sett många potentiella segerkandidater. Anastasija Kuzmina och Kaisa Mäkäräinen inledde med att tidigt skjuta bort sig. Hanna Öberg, som vann OS-guld för ett år sedan, var en av få prickfria damer på vallen och får fira VM-guld i staden som hon bor i.

Kaisa Mäkärinen fick inte till det i det här VM-loppet heller. Dåligt skytte innebar att Mäkäräinen redan var avhängd efter det andra skyttet, där hon missade tre skott. Inför det andra skyttet hade Mäkäräinen en miss i bagaget från det första skyttet.

En annan topprankad dam, Anastasija Kuzmina, missade i sin tur hela fyra skott i det första skyttet.

Det visade sig att man högst skulle ha råd med en bom för att kämpa om segern eller stå på prispallen. Bara fem damer sköt prickfritt: Hanna Öberg (Sverige), Lisa Vittozzi (Italien), Lisa Hauser (Österrike), Julija Dzjyma (Ukraina) och Julija Tjurakov (Ukraina).

Öberg vann på hemmaplan

Av dem var Öberg snabbast i spåret och åkte i mål 24 sekunder före Vittozzi som slutade tvåa. Den 23-åriga svenskan är regerande OS-mästare på samma distans. Hon kommer från Piteåtrakten men är bosatt på skidskytteorten Östersund.

– Jag var så himla fokuserad och jag ville det här så himla mycket, säger Öberg till SVT Sport.

– När jag kommer in till sista skyttet så tänker jag bara ett och ett skott och tänkte att jag ska visa att jag är olympisk mästarinna.

Justine Braisaz från Frankrike överraskade med sin tredjeplats. Svenskan Mona Brorsson revanscherade sig efter kollapsen i söndags. Hon missade bara ett skott och blev sexa.

"Kan vara svårt att ändra kurs"

Mäkäräinen missade totalt fem skott och åkte i mål över fem minuter bakom Öberg. Det räckte bara till en 45:e plats.

Finländaren säger att förhållandena var svåra i det andra skyttet där hon alltså missade tre skott.

– I efterhand tänker jag att jag borde ha valt en annan skjutplats. Efter missarna gällde det snarast bara att fokusera på att slutföra loppet.

– Jag hade hoppats på mer än vad jag har uppnått här. Men sådant är det. Under alla år har man sett att skidskytte kan vara svårt och det gäller för många andra också.

Kaisa Mäkäräinen under tisdagens tävling.
Kaisa Mäkäräinen i skidspåret under tisdagens tävling. Kaisa Mäkäräinen under tisdagens tävling. Bild: EPA-EFE/ANDERS WIKLUND/AOP Kaisa Mäkäräinen

Skidfarten räcker fortfarande till tätplaceringar men det är på skjutvallen som problemen är störst. Trots att tävlingen tidigt var över för Mäkäräinen var hon elfte snabbast i spåret.

– Skyttet har varit så instabilt i år. Självförtroendet är inte på topp och uppenbarligen räcker inte färdigheterna till bättre än så här.

– Det hänger på så lite och ibland kan det vara svårt att ändra kurs mitt under ett mästerskap.

Resultat, damer 15 km:

1. Hanna Öberg (SWE) [0] 43:10,4
2. Lisa Vittozzi (ITA) [0] +23,6
3. Justine Braisaz (FRA) [1] +32,5
4. Laura Dahlmeier (GER) [1] +39,5
5. Paulina Fialkova (SVK) [1] +45,5
6. Mona Brorsson (SWE) [1] +49,9
7. Lisa Hauser (AUT) [0] +53,7
8. Dorothea Wierer (ITA) [2] +1:06,7

45. Kaisa Mäkäräinen [5] +5:06,1
56. Suvi Minkkinen [2] +6:02,1
74. Venla Lehtonen [8] +8:04,7
79. Laura Toivanen [5] +8:44,3

På onsdag är det dags för herrarnas 20 kilometerslopp som börjar klockan 17.10.