Hoppa till huvudinnehåll

Kändisbesök ska locka Lovisaelever att läsa mera: "Nu fick jag lust att läsa någon bok"

Två kvinnor sitter vid ett bord på en scen. Framför dem sitter en massa högstadie-elever och lyssnar.
Gymnasiets festsal var proppfull av högstadie-elever. Två kvinnor sitter vid ett bord på en scen. Framför dem sitter en massa högstadie-elever och lyssnar. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,Tika Sevón Liljegren,Eva Frantz,litteratur,litteraturevenemang,Läsrörelsen

För ungdomarna i Lovisanejdens högstadium började veckan med celebert bokbesök. Sångaren Tika Sevón och författaren Eva Frantz besökte skolan för att locka unga att läsa mer.

- Jag tycker egentligen inte direkt om att läsa. Det har aldrig varit en tanke som gjort mig hemskt ivrig. Men nu fick jag lust att läsa någon bok, konstaterar högstadieeleven Maja Wickström.

Läsrörelsen – vad är det?

Läsrörelsen i skolan har evenemang i 40 skolor i Finland, sex av dem på svenska.

Konceptet med läsevenemangen bygger på att en kändis talar om sin läsning och vilken plats den haft i hens barndom och liv, sedan samtalar kändisen med en författare. Tanken är att kändisen som en läsande förebild ska väcka läslusten hos eleverna.

Läsrörelsens målsättning är att alla elever vid läsårets slut har läst eller hört åtminstone en bok.

Evenemanget Läsrörelsen i skolan är en fortsättning på Kultur- och undervisningsministeriets Läskunnighetsforum, som bestod av sakkunniga från olika organisationer verksamma inom läsningens och läskunnighetens område. Forumet publicerade hösten 2018 ett förslag för hur man kan utveckla arbetet för läsning och läskunnighet.

Initiativtagare till Läsrörelsen är Läscentrum, Äidinkielen opettajain liitto, Barnboksinstitutet, Suomen sanataideopetuksen seura, Finlands biblioteksförening, Bibliotekskanalen, Finska Kulturfonden och Helsingfors universitets MOI-projekt. Läsrörelsen stöds av utbildningsväsendet och fortbildningsprojekten för småbarnspedagogiken i Jyväskylä, Helsingfors, Tammerfors och Uleåborg.

Tika Sevón blev känd för en bredare publik när hon knep vinsten i sångtävlingen X-Factor förra våren.

På måndagen berättade Sevón för Lovisaeleverna om vad läsning betytt för henne. Sedan fortsatte diskussionen kring Eva Frantz senaste deckare, den prisbelönte Den åttonde tärnan.

En tonårsflicka står framför en vägg och tittar in i kameran.
Maja Wickström En tonårsflicka står framför en vägg och tittar in i kameran. Bild: Yle/Rebecka Svedberg elev,Läsrörelsen i skolan

Maja Wickström berättar att hon tycker att just deckare, mord och olika mysterier är intressanta eftersom man då själv kan försöka klura ut vad som riktigt har hänt.

Hon brukar egentligen inte läsa så mycket på fritiden.

- Jag har ofta svårt att koncentrera mig. Jag läser samma rad flera gånger men tänker på något annat, säger Wickström.

Skönt att ta fram en bok och komma bort

Också Michelle Sarström känner sig mer inspirerad att läsa efter att ha lyssnat på Sevón och Frantz.

- Jag tycker om att läsa men det blir sällan av. Jag har många böcker på listan över dem jag vill läsa, men att ta fram boken och börja är svårt, säger Sarström.

En tonårsflicka står framför en vägg och tittar in i kameran.
Michelle Sarström En tonårsflicka står framför en vägg och tittar in i kameran. Bild: Yle/Rebecka Svedberg elev,michelle sarström

Skulle hon ha mer tid och ork så skulle hon också läsa mer, tror Sarström.

- Det är roligt att inte hela tiden tänka på allt som händer just nu och bara komma lite bort emellanåt, säger hon.

Föredrar fysiska böcker

Just nu har Sarström en bok som hon läser via en app på telefonen på gång.

- Visst är det enklare att läsa digitalt då man ändå har telefonen i fickan hela tiden. Men visst är det trevligt att inte hela tiden titta på telefonen utan att emellanåt ta fram en gammal bok och sitta och inte tänka på så mycket annat, säger Sarström.

Apelsiner, tekopp och böcker i mysig belysning
Arkivbild. Emellanåt är det skönt att bläddra bland traditionella sidor av papper. Apelsiner, tekopp och böcker i mysig belysning Bild: Mostphotos, foto: laurentiu iordache litteratur,böcker

Också de andra eleverna vi talat med föredrar traditionella böcker framför olika digitala läs- och lyssningstjänster.

- Jag föredrar fysiska böcker. Det är lite roligt att bläddra i sidorna. När man läser på telefon eller dator så blir det lite tungt för ögonen att fokusera, säger Maja Wickström.

Lästips: Elevernas favoritböcker

Maja Wickström:
Undret av R.J. Palacio

Michelle Sarström:
Twilight-serien av Stephenie Meyer

20.3.2019 klockan 22.22: Citat av samt bilden av en elev har tagits bort ur texten eftersom personen inte får synas i media.

Läs också