Hoppa till huvudinnehåll

May och Juncker överens om ändringar i brexitavtalet: "Det blir ingen tredje chans"

Theresa May och Jean-Claude Juncker skakar hand i Strasbourg.
Theresa May och Jean-Claude Juncker skakar hand i Strasbourg. Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har enats om ändringar i det brittiska utträdesavtalet. May hade rest till Strasbourg där Europaparlamentet samlas som bäst.

Parterna enades under kvällen om tilläggsprotokoll (joint instrument) till utträdesavtalet som understryker EU:s och Storbritanniens avsikter att hitta alternativ till den irländska backstop-nödlösningen så snabbt som möjligt.

I protokollet som kompletterar innehållet i det närmare 600-sidor långa utträdesavtalet konstateraras bland annat att nödlösningen inte är önskvärd för någondera part.

Därför är man fast besluten "att ersätta backstoplösningen för Nordirland med en efterföljande överenskommelse som på permanent basis skulle försäkra att ingen hård gräns uppstår på Irland."

Parterna förbinder sig enligt kvällens överenskommelse vid att enligt bästa förmåga arbeta för att för utgången av år 2020 ha kommit överens om ett avtal som helt eller delvis ersätter den irländska nödlösningen.

May: Vi har fått juridiskt bindande ändringar

Enligt Storbritanniens premiärminister Theresa May har man nu bifogat "juridiskt bindande ändringar" till avtalet vad den omstridda irländska nödlösningen beträffar.

- Parlamentarikerna var tydliga med att det behövs juridiska ändringar till nödlösningen. I dag har vi försäkrat oss om dessa ändrngar, säger May med hänvisning till en tidigare uppmaning från det brittiska underhuset att omförhandla innehållet i nödlösningen.

Nödlösningen har varit illa omtyckt i Storbritannien eftersom den kan innebära att landet förblir en del av EU:s tullunion och regelverk på obestämd tid.

Det brittiska underhuset har krävt att det i avtalet framkommer att nödlösningen är ett temporärt och inte ett bestående arrangemang.

Enligt May förhindrar nattens överenskommelse EU från att agera ”med avsikten att tillämpa nödlösningen på obestämd tid”.

Hon säger att det är dags för de brittiska politikerna att tillsammans backa upp avtalet i syfte att leva upp till resultatet i EU-folkomröstningen år 2016.

Juncker: Det blir inga fler förhandlingar

EU-kommissionens ordförande varnar sin tur för att underhuset inte kommer att erbjudas några fler chanser att omförhandla avtalet om de brittiska parlamentarikerna igen väljer att förkasta avtalet.

- Det blir inga nya förhandlingar, säger kommissionsordföranden Juncker.

Enligt Juncker kommer britterna inte att få några fler möjligheter att godkänna avtalet.

- Låt oss vara kristallklara på den punkten. Det står mellan det här avtalet eller inget brexit alls.

- I politiken händer det ibland att man får en andra chans. Det är vad man gör med denna andra chans som räknas, eftersom det inte kommer en tredje chans, fortsäter Juncker.

I ett öppet brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skriver Juncker att det brittiska EU-utträdet bör ske innan den 23-26 maj då EU-parlamentsvalet går av stapeln.

Hoppa över Twitterpostning

Underhuset röstar om avtalet ikväll

Det är tillvidare oklart om tilläggen till brexitavtalet ska få en majoritet av underhuset backa upp brexitavtalet vid en omröstning ikväll.

Lätt kommer det inte att bli. Då parlamententet röstade om avtalet i januari åkte premiärminister May på ett historiskt nederlag.

Någon uppbackning från oppositionen kan Theresa May inte räkna med. Enligt oppositionsledaren Jeremy Corbyn (Labour) motsvarar de överenskomna tilläggen inte de löften om förändringar som May lovat parlamentet. Corbyn uppmanar parlamentet att fälla avtalet.

Enligt den ursprungliga tidtabellen ska Storbritannien lämna EU den 29 mars. Det verkar ändå allt mer sannolikt att britterna behöver tilläggstid för att slutföra brexitförhandlingarna.

Underhuset röstar om utträdesavtalet och tidtabellen för brexit i en serie omröstningar under tisdag, onsdag och torsdag.

Kl: 06:51: Artikeln har uppdaterats med kommentarer och strukturen i artikeln har setts över.

Läs mera:

Tänk om Storbritannien inte lämnar EU den 29 mars? Vi listar sju olika scenarier för vad som kan hända om brexit skjuts fram

De avgörande besluten om brexit närmar sig. I mitten av mars väntas det brittiska underhuset rösta om olika alternativ för brexit. Lyckas man inte komma överens kan det bli aktuellt att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap.

Läs mera:

Deal, no-deal eller förlängt medlemskap? Den här veckan klarnar det om Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars

Ikväll kommer det brittiska underhuset att rösta om hur man tänker sig att gå vidare med brexit. Vilka alternativ är det som ligger på bordet och vad händer efter omröstningarna. Läs vår snabbguide inför den avgörande brexitveckan!

Läs också