Hoppa till huvudinnehåll

Nätet krånglade då studentskrivningarna inleddes – elever tvingades vänta över två timmar på att få börja

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Illustrerande arkivbild. Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,elektroniska studentskrivningar

I dag inleddes studentskrivningarna med provet i läskompetens. Nätet krånglade på flera håll och en del elever tvingades sitta tysta och vänta i två timmar innan de fick sätta igång med provet.

Provet i läskompetens drabbades av förseningar i dag i åtminstone två gymnasier och det gällde totalt ungefär 270 elever.

Studentexamensnämnden vill inte säga vilka gymnasier det handlar om men enligt uppgifter Yle har fått drabbades åtminstone gymnasier i Helsingfors och ett i Kouvola.

Någon som skriver på en bärbardator
Studentexamen skrivs helt och hållet i digital form våren 2019. Någon som skriver på en bärbardator Bild: Yle/Carolina Husu Gymnasiet Grankulla samskola,Grankulla,gymnasiet,skolelever,studerande,elektroniska studentskrivningar,studentskrivningar

I Kouvola måste abiturienterna sitta tysta och vänta i över två timmar innan skrivningarna kunde börja.

Problemen upptäcktes klockan 9.10 då ingen av de 130 eleverna som skrev provet i skolans gymnastiksal kom åt det interna nätet. Provet kunde inledas först 11.28.

I Kouvola tros problemet ha berott på servrarna.

Också andra gymnasier har haft problem med överbelastade datorer och servrar.

Provdagen gick smidigt i Svenskfinland

Svenska Yles rundringning visar att de svenskspråkiga gymnasierna i Helsingfors, alltså Tölö, Lärkan, Brändö och Steinergymnasiet inte hade problem i samband med skrivningarna.

I Åboland hade varken Pargas eller Kimitoön problem. Katedralskolan uppger att en liten fördröjning uppstod då alla skribenter skulle titta på en video på samma gång i en uppgift.

I Östnyland uppger Lovisa gymnasium att de hade små problem men inget allvarligt hände. Situationen löstes genom att man tog i bruk reservdatorer, och tack vare goda förberedelser blev det inte värre, säger Lovisa gymnasium.

Lovisa gymnasium
Tack vare goda förberedelser kunde Lovisa gymnasium lösa problemen i samband med dagens studentskrivningar i läskompetens. Lovisa gymnasium Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Gymnasium,lovisa gymnasium

Borgå gymnasium klarade sig däremot utan motgångar.

I Västnyland hade Virkby och Karis-Billnäs heller inga svårigheter. Ekenäs gymnasium säger också att allt har förlöpt utmärkt utan några som helst problem.

Inte heller i Hangö hade man några svårigheter. Hangö gymnasium samarbetar med finskspråkiga Hankoniemen lukio och alla studerande i salen klarade sig utan tekniskt trubbel.

I Österbotten uppger Vasa gymnasium att dagen löpt utan problem.

Också vid Topeliusgymnasiet i Nykarleby har man klarat sig utan svårigheter. Där säger man sig ha kört med usb-minne i stället för virtuella servrar, vilket hittills ska ha fungerat bra.

Vid Närpes gymnasium var man tvungna att starta om några datorer i början, men förutom det ska allt ha förlöpt som det ska.

Eleverna kompenseras

Studentexamensnämnden uppger att de elever som drabbades svårt under dagens studentprov kommer att kompenseras. De kommer att ha lika mycket tid på sig att skriva provet som andra elever.

Enligt Studentexamensnämnden uppstår förseningar varje år, och de pågår oftast mellan 15 minuter och två timmar.

I Kouvola var förseningen ändå så pass lång att nämnden kommer att utvärdera vilka eventuella negativa effekter på koncentration och prestationsförmåga förseningen medförde för eleverna.

I skolorna görs alltid belastningstest inför studentproven, så att servrarna och nätets funktionsduglighet testas. Ett sådant test hade också gjorts i Kouvola, men då hade inga problem uppkommit.

Studentexamen skrivs helt och hållet i digital form våren 2019.

Artikeln baserar sig delvis på artikeln Verkko kaatui ylioppilaskirjoituksissa, osa kokelaista joutui istumaan yli kaksi tuntia hiljaa paikoillaan – sähköisessä kokeessa ongelmia monissa lukioissa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes