Hoppa till huvudinnehåll

OS- och VM-medaljören Jori Lehterä i fritt fall i Nordamerika – multimiljonmannen petad i AHL

Jori Lehteräs karriär gick i stå i Flyers.
Jori Lehteräs karriär gick i stå i Flyers. Jori Lehteräs karriär gick i stå i Flyers. Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Jori Lehterä

Jori Lehteräs mardrömssäsong inom den nordamerikanska ishockeyn fortsätter. Förutom de civilrättsliga problemen hemma i Birkaland verkar speltiden i AHL nu också helt utebli för den 31-årige VM- och OS-medaljören.

Lehterä inledde säsongen i NHL och spelade totalt 27 matcher med 1+2=3 poäng som saldo innan Flyers i februari försökte göra sig av med finländaren.

Lehterä passerade waiverslistan i början av februari och tvingades ansluta sig till Philadelphia Flyers farmarklubb Lehigh Valley Phantoms.

Lehterä förtjänar under den pågående säsongen 4,7 miljoner dollar på sista året av sitt kontrakt.

Lehterä hade aldrig tidigare spelat i AHL och inledde skapligt med 1+2=3 poäng på fem matcher. Sin senaste och för tillfället sista match i AHL spelade Lehterä mot Syracuse i AHL den 1 mars.

Den 31-årige Lehterä har spelat i NHL från säsongen 2014-2015, först i St. Louis och sen i Philadelphia. Karriären omfattar just nu 307 grundseriematcher och 34+77=111 poäng.

Efter att ha lämnat Tammerfors och Tappara våren 2010 spelade Lehterä också fyra säsonger i KHL. I Tappara var han med och tog både silver och brons i ligan och vann poängligan säsongen 2009-2010.

Under säsongen 2013-2014 var Lehterä med och vann både OS-brons och VM-silver.

Vad näst för Jori Lehterä?

Svårplacerad, kan ha tufft att hitta arbetsgivare.
38.3% (166 röster)
KHL nappar upp honom, kan serien och håller hög nivå.
33.9% (147 röster)
Profilvärvning för Tappara, blir dominant i ligan.
23.6% (102 röster)
Finns hopp ännu i NHL, skriver på för ny klubb i sommar.
4.2% (18 röster)
Antal avgivna röster: 433

Under år 2018 nystades en stor kokainhärva upp i Birkaland och Lehterä står åtalad för köp av kokain. Han har nekat till anklagelserna.

Ingen dom har ännu fallet i kokainhärvan.

Iltasanomat var först ut i Finland med nyheten om Lehteräs svåra läge.