Hoppa till huvudinnehåll

Över femtio åtalade: Omfattande antagningsfusk i amerikanska universitet

Tre män i slips.
Advokaten Andrew E. Lelling (i mitten), Eric Rosen (till vänster) från åklagarmyndigheten och FBIs ansvariga specialagent (till höger) på presskonferens i Boston. Tre män i slips. Bild: CRAIG F. WALKER / THE BOSTON GLO USA:s justitiedepartement,USA

Över trettio amerikanska föräldrar har åtalats för fusk i samband med högskoleansökningar.
Föräldrarna betalade stora summor i donationer till en förmedlare, som garanterade inträde, genom mutor och förfalskade prestationsintyg.

Föräldrarna som har beställt fusket är en katalog av rika och privilegierade, sa åklagaren i Boston Andrew Lelling vid en presskonferens.

Steget vidare från filantropi och sponsorering

Fusket har pågått i många år, men utretts under det senaste året. Det är det största kända organiserade fusket för högskoleantagning i USA.

Tidigare har det varit vanligt i USA att donera stora pengar till universiteten för byggnader och studieprogram. Nu har företagsledare, tv-kändisar och inflytelserika föräldrar tagit steget vidare för att garantera sina barns framgångar.

Förutom 33 åtalade föräldrar har man anhållit tiotals anställda vid universiteten som har bidragit till fusket. Många tränare står nu åtalade, för fusket har oftast skett via universitetens idrottslag.

En huvudmisstänkt antagningskonsult

Den huvudmisstänkta spindeln i nätet har tjänstgjort som antagningskonsult. Han har förmedlat miljoner av dollar från föräldrarna till diverse anställda vid universiteten.

Konsulten har också själv blivit förmögen. Myndigheterna talar om en totalsumma på 25 miljoner dollar.

Han erkände sig skyldig vid ett rättsmöte i Boston. Mannen åtalas både för bedrägeri och skattefusk. Han har också sett till att föräldrarnas mutor och förfalskningsavgifter har omvandlats till donationer som blir avdragsgilla i föräldrarnas beskattning.

Konstfärdiga förfalskningar på hög nivå

Det gäller framförallt försök att komma in på ansedda universitet och deras idrottslag, där det anses svårt att bli antagen.

Bland annat Stanford, Yale, Georgetown och UCLA finns på listan över universitet som har drabbats. Enligt rättshandlingarna har högskolorna inte haft kännedom om fusket, det har gjorts av enskilda medarbetare.

Man har förfalskat testresultat och prestationer. Förhörssvar har förbättrats efter inlämning, svaren har getts på förhand, någon annan än den sökande har skrivit inträdesförhöret.

Förfalskade meritförteckningar och till och med förfalskade fotografier av ungdomarna i olika sportgrenar har använts.

De studerande riskerar relegering

När ungdomarna sedan inte klarar de idrottsresultat de har uppgett sig prestera har de skyllt på idrottsskador. Då har de också lämnat elitlagen, uppgav FBI:s representanter vid presskonferensen. Men de har fortsatt studera.

Det är ännu oklart vad som händer med de ungdomar som har blivit antagna via fusk, mutor och förfalskade intyg. De ungdomar det gäller har åtminstone delvis varit medvetna om fusket, men de åtalas åtminstone inte ännu. De riskerar att tvingas lämna sina studieplatser.

I amerikansk tv är många upprörda över orättvisan som drabbar de barn som inte har rika föräldrar som vill eller kan fuska sig till resultat.