Hoppa till huvudinnehåll

Personalen vid Näse hälsocentral mister sina parkeringsplatser - snart kan patienterna parkera där istället

Kvinna i sjukskötardräkt tittar ut genom ett fönster mot en parkeringsplats.
Snart tar patienterna över personalens parkeringsplatser. Hilla-Maria Tennberg förstår orsaken men grämer sig ändå lite över att få jobbigare arbetsväg. Kvinna i sjukskötardräkt tittar ut genom ett fönster mot en parkeringsplats. Bild: Yle/Mira Bäck parkering,vårdpersonal,näse hälsocentral

Snart ska det bli lättare för patienter och anhöriga att hitta parkeringsplats vid Näse hälsocentral i Borgå.

Samtidigt blir det jobbigare för personalen som mister sina reserverade parkeringsplatser.

- Parkeringsplatserna som hittills reserverats för personalen kommer att användas av kunderna från och med den första april, berättar Hilla-Maria Tennberg.

Hon jobbar som sjukskötare vid Näse hälsocentral. Tennberg förstår att det kan finnas goda skäl till att beslutet tagits.

Bilar på en parkeringsplats. På en skylt står det att platserna närmast kameran är till för personal.
Bilar på en parkeringsplats. På en skylt står det att platserna närmast kameran är till för personal. Bild: Yle/Mira Bäck parkering,parkeringsplatser,parkeringsområden,näse hälsocentral

Samtidigt grämer hon sig förstås över att få längre arbetsväg.

- Det har meddelats att vi i fortsättningen kan lämna våra bilar vid Kokonuddens idrottshallar. Jag måste åka hemifrån en kvart tidigare på morgnarna för att hinna gå därifrån till jobbet, säger Tennberg.

Det betyder att Tennbergs två-åriga son måste föras till dagis lite tidigare på morgnarna och hämtas lite senare på eftermiddagarna.

- Det blir minst en halv timme längre dagar för honom också, konstaterar Tennberg.

Förblir gratis

Enligt tf servicedirektör Annika Immonen så görs förändringen för att Borgåborna som behöver hälsovårdens tjänster lättare skall kunna parkera nära hälsovårdsstationen.

- Det har varit mycket trångt på parkeringen och vi har fått feedback om saken.

Huvudingången till Näse hälsovårdscentral.
Huvudingången till Näse hälsovårdscentral. Bild: Yle/Mira Bäck hälsocentraler,näse hälsocentral

Parkeringsplatserna på hälsocentralens gård kommer också i fortsättningen att vara gratis men tidsbegränsade.

Enligt Immonen påverkas all personal som jobbar i fastigheten i Näse. Förutom hälsocentralen finns där bland annat fysioterapi, preventivrådgivning och Näse rehabiliteringscenter.

- För tillfället har vi 59 parkeringsplatser som endast är till för personal. Vi håller ännu på att utreda hur många som behöver parkeringsplats i sina arbetsuppgifter, säger hon.

För tillfället har vi 59 parkeringsplatser som endast är till för personal― Tf servicedirektör Annika Immonen

Enligt Immonen finns det flera gratis parkeringsplatser på under 500 meters avstånd som personalen kan använda i fortsättningen.

Hon säger att det är förståeligt att alla ur personalen inte tycker om beslutet, och det har kommit in en del respons. Största delen av de anställda förstår ändå varför beslutet fattats, enligt Immonen.

Klagas över tidsbegränsningen

Enligt informationen som sjukskötare Hilla-Maria Tennberg och hennes kollegor har fått så kommer det att lämnas kvar några personalplatser för dem som jobbar kväll eller natt.

Personal som behöver bil under arbetsdagen kommer också att garanteras parkeringsplats, enligt Immonen.

En del av de nuvarande personalplatserna ligger längst bort från hälsocentralens ingång, medan en del av dem ligger allra närmast ingången.

En parkeringsplats med bilar, bakom den synns en stor vit byggnad.
En parkeringsplats med bilar, bakom den synns en stor vit byggnad. Bild: Yle/Mira Bäck parkering,parkeringsplatser,parkeringsområden,näse hälsocentral

Enligt Tennberg har vissa av patienterna önskat att de kunde parkera lite närmare huvudingången, vilket de alltså i fortsättningen kan göra.

Det som Tennberg oftast hör patienterna klaga på är parkeringens tidsbegränsning.

- Det som patienterna irriterar sig över är främst att man får ha sin bil parkerad i tre eller fyra timmar och emellanåt kan patienterna som kommer till jouren behöva vänta längre än det, säger Tennberg.