Hoppa till huvudinnehåll

Pundet faller inför kvällens brexitomröstning - ändringarna i avtalet löser inte gränsproblemet med Irland, säger justitiekanslern

Justitiekansler Geoffrey Cox lämnade 10 Downing Street vid lunchtid på tisdagen efter ett möte med premiärminister May.
Justitiekansler Geoffrey Cox lämnade 10 Downing Street vid lunchtid på tisdagen efter ett möte med premiärminister May. Justitiekansler Geoffrey Cox lämnade 10 Downing Street vid lunchtid på tisdagen efter ett möte med premiärminister May. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Brexit

Det tilläggsprotokoll till utträdesavtalet som EU och Storbritanniens premiärminister Theresa May kom överens om på tisdag kväll är inte speciellt betydelsefullt i juridisk mening. Det fastslår justitiekansler Geoffrey Cox. Pundet föll omedelbart mot euron efter det beskedet.

Risken kvarstår för att Storbritannien tvingas fortsätta följa EU-regler och hållas kvar i tullunionen efter EU-utträdet på grund av den irländska backstop-lösningen, trots måndagens tilläggsprotokoll. Det framgår av justitiekanslerns skriftliga utlåtande om tilläggsprotokollet.

Geoffrey Cox konstaterar att det inte finns något lagligt sätt för Storbritannien att ta sig ur backstop-uppgörelsen utan att EU går med på det.

På måndag kväll hävdade May att man bifogat "juridiskt bindande ändringar" i utträdesavtalet vad den omstridda irländska nödlösningen beträffar. Ändringar som skulle garantera att lösningen är temporär.

Nödlösningen har varit illa omtyckt i Storbritannien just eftersom den kan innebära att landet förblir en del av EU:s tullunion och regelverk på obestämd tid.

Nödlösningen kom till för att undvika att det blir en hård gräns mellan republiken Irland och Nordirland efter det brittiska EU-utträdet.

Enligt backstop-överenskommelsen ska Storbritannien stanna kvar inom regelverket och tullunionen tills parterna kan enas om en alternativ lösning.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnade premiärminister Theresa May i Strasbourg på måndag kväll.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnade premiärminister Theresa May i Strasbourg på måndag kväll. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnade premiärminister Theresa May i Strasbourg på måndag kväll. Bild: AFP / Lehtikuva Jean-Claude Juncker,Theresa May,Brexit

Backstop-nödlösningen var en av de främsta anledningarna till att det brittiska parlamentet röstade nej till Mays brexitavtal i januari. Regeringen led en brakförlust i den omröstningen med 432 nej-röster mot 202 ja-röster.

Nu har May och hennes regering kämpat in i det sista för att få EU att gå med på ändringar som skulle få parlamentet att godkänna utträdesavtalet i underhusets omröstning i kväll.

Justitiekanslerns analys av det sista räddningsförsöket - måndagens tilläggsprotokoll - ökar ytterligare risken för ännu ett nej till skillsmässoavtalet i det brittiska parlamentet.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Yle

Läs mera:

Demonstranter för och emot brexit utanför det brittiska parlamentet.

Deal, no-deal eller förlängt medlemskap? Den här veckan klarnar det om Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars

Ikväll kommer det brittiska underhuset att rösta om hur man tänker sig att gå vidare med brexit. Vilka alternativ är det som ligger på bordet och vad händer efter omröstningarna. Läs vår snabbguide inför den avgörande brexitveckan!

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes