Hoppa till huvudinnehåll

Universiteten och yrkeshögskolorna: Nästa regering måste satsa på utbildning och forskning

synnytyssimulaatio
synnytyssimulaatio Bild: Laura Railamaa / Yle sjukhus,förlossning,förlossningssjukhus,delivery ward,kejsarsnitt,Victoria (efternamn),personal,barnmorska,läkare,utbildning,arbete,socialsektorn

Större insatser för utbildning och forskning säkerställer Finlands framgång också i framtiden, anser universiteten och yrkeshögskolorna i Finland samt Finlands Näringsliv EK och Akava.

Organisationerna säger i ett gemensamt ställningstagande att nästa regering bör lyfta fram utbildning, forskning och innovationer som strategiska fokusområden.

I fortsättningen måste det göras större insatser för att högskolorna ska ha en tillräcklig, förutsägbar och stabil basfinansiering.

– Att höja utbildningsnivån och utveckla modellerna och finansieringen för livslångt lärande är viktigt, också för att höja sysselsättningsgraden och med tanke på den ekonomiska tillväxten, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Arcada i Helsingfors i november 2015
Yrkeshögskolan Arcada har också skrivit under ställningstagandet. Arcada i Helsingfors i november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan Yrkeshögskolan Arcada,Arcada,Arcada

I ställningstagandet konstateras att följande regering bland annat ska bedriva långsiktig forsknings-, utvecklings- och innovationspolitik och se till att satsningarna motsvarar fyra procent av BNP före år 2030.

Organisationerna vill också att Finland ska välja utbildning och forskning som spetstema för Finlands EU-ordförandeskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes