Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuori bjöd in stadsdirektörer till strategimöte efter vårdreformens kollaps

Jan Vapaavuori, helsingfors blivande borgmästare.
Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Jan Vapaavuori, helsingfors blivande borgmästare. Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa Jan Vapaavuori,Vapaavuori

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har bjudit in ledningen för Finlands fem största städer till diskussioner med anledning av vårdreformens kollaps förra veckan.

De inbjudna är stadsdirektörerna Jukka Mäkelä (Esbo), Ritva Viljanen (Vanda), Minna Arve (Åbo), Päivi Laajala (Uleåborg) och borgmästare Lauri Lyly (Tammerfors). Mötet ordnas i Helsingfors stadshus på tisdag kväll.

Vapaavuori meddelade om mötet i söndags, alltså bara ett par dagar efter att vård- och landskapsreformen kollapsade och statsminister Juha Sipilä (C) valde att avgå.

Starkt motstånd från början

Vårdreformen har väckt starkt missnöje och protester i så gott som alla större städer runtom i landet och i många kommuner, främst i Nyland.

Vapaavuori har som Helsingfors borgmästare varit en av reformens främsta kritiker och tippade redan för ett år sedan att reformen skulle falla på sin egen omöjlighet.

Hoppa över Twitterpostning

Vapaavuori påpekar på Twitter att Finlands sex största städer tillsammans har omkring 1,8 miljoner invånare, som partiledarna borde lyssna till.

Läs också