Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens formel 1-expert tror att Bottas kan och får utmana Hamilton: "Valtteri kommer inte att vara lika snäll som under de två senaste åren"

Valtteri Bottas testade årets bil i Barcelona i Spanien.
Valtteri Bottas testade årets bil i Barcelona i Spanien. Valtteri Bottas testade årets bil i Barcelona i Spanien. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Valtteri Bottas

Formel 1-säsongen inleds på söndag i Australien och formel 1-experten Fredrik af Petersens är övertygad om att publiken kommer att få se en ny version av Valtteri Bottas, som sitter på ett utgående kontrakt. En aggressivare Valtteri kommer nu inte att ta lika mycket hänsyn till teamet, säger af Petersens.

Vilka övergångar lönar det sig att hålla koll på?

– Listan toppas av Kimi Räikkönen. Det skulle inte förvåna mig om vi kommer att se en helt ny Kimi år. Han är utan tvekan nummer ett i Alfa Romeo och man lyssnar på honom på ett helt annat sätt än i Ferrari. Han slipper alla mediauppträdanden, som han hatar, men som han var tvungen att göra för Ferrari.

– Han är mer avslappnad än på mycket länge. Det blir en nytändning för honom eftersom han får en helt ny uppgift. Jag tror att han har varit ute efter det.

Kimi Räikkönen i sin nya Alfa Romeo.
Kimi Räikkönen i sin nya Alfa Romeo. Kimi Räikkönen i sin nya Alfa Romeo. Bild: xpbimages / AOP Kimi Räikkönen

– Även om han vet att han inte kommer att vinna några lopp skulle det inte förvåna mig om vi kommer att se en Kimi som kör på ett helt annat sätt. Med lite tur 4–5:a i ganska många lopp.

"De har kört två tester i Barcelona"

Räikkönen, som förra året körde för Ferrari, ersätts av den 21-årige fransmannen Charles Leclerc.

– Man tror faktiskt att han kommer att göra livet besvärligt för Sebastian Vettel.

Af Petersens nämner även Daniel Ricciardo som bytte från Red Bull till Renault.

– Många har sett det som ett nedköp. Han tyckte att han behövde ett miljöbyte. Om 3–4 lopp får vi se hur Renault har utvecklats. Renault säger att de har en helt ny motor som är betydligt bättre än tidigare.

Hur har styrkeförhållandena mellan stallen förändrats?

– De har kört två tester i Barcelona. Man vet aldrig hur mycket bensin de har i tanken och de avslöjar aldrig alla nyheter.

Säsongen inleds på söndag i Australien.

– Det kan bli överraskningar då man kommer till de första träningarna i Melbourne på fredag.

Säsongen inleds i Melbourne, Australien.
Säsongens första lopp körs i Melbourne. Säsongen inleds i Melbourne, Australien. Bild: xpbimages.com/AOP Albert Park Circuit

Ferraris design bäst

Förra säsongen var Mercedes (655 poäng) stalletta, Ferrari (571) tvåa och Red Bull (419) trea.

– Utifrån testerna har Ferrari varit lite snabbare än Mercedes. Sedan är ju Red Bull med i trion som kommer att köra om segrar och VM-titeln.

– Det kommer att bli mycket trångt i mellanfältet. Alfa Romeo har stora chanser att vara med där och leda den gruppen med Renault.

Vad har det skett för tekniska förändringar under vintern?

– I testerna framgick det att Ferrari hade gjort den bästa designen, framför allt beträffande framvingen. Valtteri Bottas klagade efter det första testet och Mercedes reagerade snabbt, då de kom till det andra testet med en helt ny framvinge. Då var de i kapp Ferrari.

– Man behöver agera och utnyttja reglerna så bra som möjligt.

Red Bull är ett litet frågetecken för af Petersens.

– Adrian Newey som är deras tekniska chef har haft, lite semester kan vi säga, under de två senaste åren. Nu är han tillbaka på allvar och det här är hans nya bil som han har konstruerat själv.

Adrian Newey är teknisk chef för Red Bull.
Adrian Newey är teknisk chef för Red Bull. Adrian Newey är teknisk chef för Red Bull. Bild: xpbimages.com Adrian Newey

Vilka slutsatser kan man dra efter loppet i Melbourne?

– Loppet i Australien är inte den rätta och riktiga mätaren på hur bra bilarna är. Det är mycket svårt att köra om. Det finns ingen permanent bana där. Vi får vänta till det andra loppet i Bahrain och det tredje i Shanghai. Då ser vi vem som har lyckats tolka reglerna bäst.

– Det står redan klart vem som har misslyckats mest: det är Williams. Där har allt gått helt snett. Man var två dagar försenade till det första testet och så var man där absolut långsammast. Där har det blivit en katastrofal start.

I år kör George Russell och Robert Kubica för Williams. 34-årige Kubica är tillbaka i formel 1 efter en paus på hela åtta år.

"Valtteri kommer inte att ta lika mycket hänsyn till teamet"

Hur ser förutsättningarna nu ut för Valtteri Bottas i Mercedes?

– Man brukar säga att de poäng som man inte får i början av säsongen kan man inte få under slutet av säsongen. Så det gäller verkligen att Bottas får en perfekt start.

– Han vet att framtiden i Mercedes är osäker. Han har ju bara kontrakt för det här året. Det finns några bakom honom som knackar på dörren.

Säsongen 2018 förlorade Bottas den oerhört jämna kampen om tredjeplatsen i VM-sammandraget och slutade till sist femma.

– Jag tror att vi kommer att se en aggressivare Valtteri i år. En Valtteri som inte kommer att ta lika mycket hänsyn till teamet och vara lika snäll som han har varit de två senaste åren.

Valtteri Bottas kör sin nya bil.
Valtteri Bottas kör sin nya bil. Valtteri Bottas kör sin nya bil. Bild: imago images / Insidefoto/ All Over Press Valtteri Bottas

– Han kommer förstås inte att gå emot stallorder om han får sådana. Men han kommer att vara betydligt tuffare eftersom hans framtid i Mercedes står på spel.

Får Bottas en rejäl chans att utmana stallkamraten Lewis Hamilton?

– Det tror jag! Man vet vad man har, men man vet inte vad man får.

– Även om det finns ett par killar som knackar på dörren så vet man inte riktigt vilken kvalitet de har. Toto Wolff som är teamchef kommer att släppa loss Hamilton och Bottas. De får köra precis som de vill mot varandra, så länge de inte kör varandra av banan.

Hur placerar sig Valtteri Bottas i VM-sammandraget?

Tvåa
34.9% (73 röster)
Trea
26.8% (56 röster)
Fyra
17.2% (36 röster)
Etta
14.8% (31 röster)
Femma
3.8% (8 röster)
Sexa eller sämre
2.4% (5 röster)
Antal avgivna röster: 209

– En eventuell teamorder kommer kanske i slutet av säsongen om en av dem är utkristalliserad som VM-kandidat. Hamilton har faktiskt sagt att han kommer att hjälpa till om det är Valtteri som har den bästa chansen.

Sebastian Vettel, Lewis Hamilton och Max Verstappen avslutade säsongen 2018 i Abu Dhabi.
Sebastian Vettel, Lewis Hamilton och Max Verstappen avslutade säsongen 2018 i Abu Dhabi. Sebastian Vettel, Lewis Hamilton och Max Verstappen avslutade säsongen 2018 i Abu Dhabi. Bild: imago/HochZwei/ All Over Press Sebastian Vettel,Lewis Hamilton,Max Verstappen

Hamilton (408 poäng) vann förra säsongen mästerskapet med 92 poängs marginal till tvåan Vettel och 157 poäng till godo på trean Räikkönen.

– Jag tror att Bottas kommer att köra tufft i år. Lika tufft mot Lewis som de andra. Precis som Kimi hos Alfa Romeo så blir det en ny Valtteri hos Mercedes.

Vem vinner mästerskapet i år?

– Det är en svår fråga. Hjärnan säger en sak och hjärtat en annan. Om hjärtat får bestämma så önskar jag Valtteri som världsmästare, Hamilton som tvåa och Kimi som trea. Det är tyvärr osannolikt med Kimi som trea. Däremot är det inte helt orealistiskt med Valtteri som världsmästare.

Kimi Räikkönen intervjuas.
Kimi Räikkönen intervjuas. Kimi Räikkönen intervjuas. Bild: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO/AOP Kimi Räikkönen

– Beträffande stallen så är det väl de bekanta topp-3 som vanligt. Det finns ett och annat stall som kommer att ställa till problem för dem: Haas, Alfa Romeo och Renault.

– Tack vare de nya reglerna har alla fått börja om från början och bygga nya bilar. Det kan bli överraskningar.

Hur går det för Kimi Räikkönen i VM-serien?

Topp-6
68.3% (142 röster)
Plats 7–9
28.4% (59 röster)
Plats 10–12
2.9% (6 röster)
Plats 13 eller sämre
0.5% (1 röst)
Antal avgivna röster: 208