Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler länder stoppar olycksplanet Boeing 737 MAX - men USA anser att det "inte finns grund" för flygförbud

Ett American Airlines-plan av typen Boeing 737 MAX förbereder sig för landning vid flygplatsen i Miami den 12 mars 2019.
Ett American Airlines-plan av typen Boeing 737 MAX 8 förbereder sig för landning vid flygplatsen i Miami den 12 mars 2019. Ett American Airlines-plan av typen Boeing 737 MAX förbereder sig för landning vid flygplatsen i Miami den 12 mars 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Boeing 737 MAX,American Airlines

USA:s federala luftfartsmyndighet FAA ser fortfarande ingen anledning till att belägga flygplanstypen Boeing 737 MAX med flygförbud. Det trots att planet stoppats i stora delar av världen och kritiken mot FAA tilltar.

På tisdagen beslöt den europeiska luftfartsmyndigheten EASA att stoppa den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 MAX i hela Europa. Planet har belagts med flygförbud också av en lång rad länder i Asien och Mellanöstern och av flygbolag på olika håll i världen.

Däremot ser den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA fortfarande inte någon anledning att stoppa det amerikansktillverkade planet.

Enligt ett uttalande från FAA på tisdag kväll visar FAA:s genomgång inga systemfel hittills och granskningen ger ingen anledning till flygförbud.

Hoppa över Twitterpostning

FAA har inte heller fått den typen av uppgifter från andra luftfartsmyndigheter att de skulle motivera åtgärder, men FAA säger sig följa med alla rapporter noggrant och vara beredd att ingripa omedelbart om man upptäcker problem med planets luftvärdighet.

Ökad press på FAA

En lång rad amerikanska politiker, exempelvis senatorn Elizabeth Warren från Demokraterna och den republikanska senatorn Mitt Romney har uppmanat FAA att stoppa den olycksdrabbade flygplansmodellen tills orsakerna till flygkraschen i Etiopien i söndags har utretts.

Också ledare för flera de berörda fackförbunden vill att Boeing 737 MAX beläggs med flygförbud. John Samuelson som leder The Transport Workers Union, säger till CNBC att det är "fullständigt absurt" att planet inte stoppas i väntan på utredningarna.

USA:s president Donald Trump, i sin tur, anser att flygplan har blivit för komplexa att flyga. De har blivit så komplicerade att det blivit farligt.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

"Jag vet inte vad ni tycker, men jag vill inte ha Albert Einstein som min pilot. Jag vill ha flygproffs som enkelt och snabbt tillåts ta kontrollen över planet", skrev Trump på Twitter.

Boeings vd Dennis Muilenburg ringde upp Trump efter det och ska ha försäkrat Trump om att planmodellen är säker, men enligt Washington Post har Trump inte ännu beslutat hur man ska reagera på flygolyckorna i Indonesien och Etiopien.

Källor: AP, FAA, Politico, Washington Post, CNBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes