Hoppa till huvudinnehåll

Centerns Pekka Puskas röst avgjorde ödet för omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus - men på torsdagen kan ärendet få en helt ny vändning

Pekka Puska kansanedustaja
Pekka Puska (Centern). Pekka Puska kansanedustaja Bild: Jyrki Ojala Pekka Puska,riksdagsledamöter

Regeringsleden höll så när som på en röst när riksdagens social- och hälsovårdsutskott på onsdagen röstade om medborgarinitiativet att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour.

Det var bara De blås representant Vesa-Matti Saarakkala som stödde oppositionens förslag att godkänna medborgarinitiativet.

Centerns Pekka Puska som har talat för en omfattande jour i Vasa röstade emot Veronica Rehn-Kivis förslag att medborgarinitiativet ska godkännas och att Vasa därmed genast ska få omfattande jour.

Pekka Puska kom i stället själv med ett motförslag. Hans förslag var att utskottet går in för en kläm i stället. I klämmen kräver riksdagen att nästa regering ska bereda frågan om omfattande jour för Vasa.

Enligt Puska skulle ett ja i utskottet ha inneburit att man måste hinna med bakgrundsarbete - något man inte har tid med nu.

- Vi har sista mötet i morgon och två andra lagärenden då. Så vi har ingen möjlighet att arbeta med bakgrund nu. Jag försökte rädda saken så mycket jag kunde och föreslog en kläm som säger att nästa regering måste ta upp frågan om omfattande jour i Vasa.

Puska har tidigare sagt sig vara bunden av regeringens linje att inte ge Vasa omfattande jour. Då regeringen nu har fallit har spekulationerna varit att han nu skulle rösta annorlunda.

Men i dag valde han alltså att fortfarande rösta med regeringen, men regeringspartiernas linje har också mjuknat så att också det anser att nästa regering ska ta ställning till frågan.

- Jag vet att många i Vasa säger att jag röstade emot Vasa i dag men min mening var att få ny lagstiftning kring det här. Vi kan inte säga att nya regeringen måste ta med Vasa centralsjukhus i lagen, men nog att de måste behandla ärendet, säger Puska.

Rehn-Kivi anser å sin sida att medborgarinitiativet är formulerat som ett lagförslag och att riksdagen kunde ha godkänt det och lagen hade trätt i kraft.

- Jag hörde det, men om riksdagen godkänner ny lagstiftning så måste det vara mer jobb bakom än att bara sätta in en paragraf, säger Puska.

Vem röstade för och vem emot?

Röstningsresultatet i utskotten är inte offentlig information så något klart svar på frågan vem som röstade hur får vi inte.

Sex oppositionspolitiker meddelar i ett pressmeddelande att de röstade för Veronica Rehn-Kivis förslag. Det gjorde också Vesa-Matti Saarakkala.

Sannfinländarnas Arja Juvonen deltog inte i mötet och hade ingen ersättare.

Då det var dags för omröstning satte sig Centerns Timo Kalli på Arja Juvonens plats som ersättare.

I vanliga fall ersätts en oppositionspolitiker av en annan oppositionspolitiker.

Då det inte finns någon regering längre var det oklart vem som kan ersätta vem i utskottet. Nu accepterades att Kalli satte sig på Juvonens plats och deltog i omröstningen.

Blå framtids Mika Niikko hade snabbt kallats in för att ersätta Juvonen då det blev klart att det ska röstas. Han hann på plats först då röstningen var över.

- Jag skulle ha röstat för att medborgarinitiativet skulle ha gått igenom som sådant. Jag grundar min åsikt på grundlagsutskottets utlåtande.

Han skulle alltså ha gett sin röst åt Veronica Rehn-Kivis förslag.

Han beklagar att det inte kom någon som helst förvarning om att det skulle röstas. Vanligen kallas suppleanter till omröstningar i god tid.

Ny behandling på torsdag

Frågan kommer upp på torsdagen igen och då finns en möjlighet till att Puska har hunnit sova på saken och har ändrat åsikt.

I så fall får medborgarinitiativet för omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus majoritet i social- och hälsovårdsutskottet.

Frågan kommer också till första behandling i plenum. Då kan partierna komma med motförslag.

Troligen kommer något parti med motförslaget att medborgarinitiativet ska godkännas som sådant.

De övriga i utskottet som röstade för jouren vid Vasa sjukhus var:

  • Kristiina Salonen (SDP)
  • Ilmari Nurminen (SDP)
  • Kirsta Kiuru (SDP)
  • Outi Alanko-Kahiluoto (De gröna)
  • Aino-Kaisa Pekonen (Vf)
  • Veronica Rehn-Kivi (SFP)

Artikeln kompletterades bland annat med Mika Niikkos kommentar 13.3. kl 18.48

Artikeln uppdaterades med kommentarer av Pekka Puska kl 19:22

Läs också