Hoppa till huvudinnehåll

Estlands goda ekonomi splittrar tvillingstäderna Valga och Valka: "Vi vill samarbeta men pengarna rör sig inte över gränsen till Lettland"

En dam går över gränsen mellan tvillingstäderna Valga i Estland och Valka i Lettland.
Gränsen mellan lettiska Valka och estniska Valga passeras tusentals gånger per dag. En dam går över gränsen mellan tvillingstäderna Valga i Estland och Valka i Lettland. Bild: Gustaf Antell Estland,Lettland,Politik i Lettland,gränser,Schengenområdet,Valka,Valga,Valga kommun

Valga och Valka var ursprungligen en stad, men i dag ligger städerna på varsin sida av gränsen mellan Estland och Lettland.

Städerna samarbetar så gott det går, men det är kinkigt när levnadsstandarden mellan länderna ökar.

I den kommunala konstskolan i den lettiska småstaden Valka pågår aktivitet i flera klassrum. De yngsta barnen i dag är i yngre skolåldern, ettor och tvåor från grundskolan på andra sidan gatan.

Två barn sitter och målar på en lektion i den kommunala konstskolan i den lettiska staden Valka.
Den kommunala konstskolan är populär bland barnen i Valka - och barnen i Valga. Två barn sitter och målar på en lektion i den kommunala konstskolan i den lettiska staden Valka. Bild: Gustaf Antell konstskola,konst,Valka,Lettland,barnverksamhet,barn (åldersgrupper),målarkonst,målare (bildkonstnärer)

Undervisningen går i den här gruppen på lettiska, men konstskolan är unik eftersom den är trespråkig.

Det är viktigt att lära barnen att bli intellektuella och nyfikna personer― Maruta Stabulniece, rektor på konstskolan i Valka

Valka och Valga har kommit överens om att också lära barnen från den estniska grannstaden Valga allt om konst.

Eftersom Valga och Valka båda har en stor ryskspråkig minoritet ordnas här också klasser på ryska.

"Vi ska ge barnen förmågan att förstå andra kulturer"

- När vi lär oss att förstå kultur, historia och världshistoria genom konsten så lär vi oss också att förstå andra kulturer och deras historia och konst. Utan att behöva förstå deras språk, säger konstskolans rektor Maruta Stabulniece.

Vi har visat att vi har en viktig roll och jag har en känsla av att både Valka och Valga är fullt engagerade i vår verksamhet― Maruta Stabulniece, rektor på den kommunala konstskolan i Valka

Vilken är din viktigaste uppgift här i skolan?

- Vår uppgift är att ge barnen förmågan att förstå andra kulturer. För mig är det viktigt att göra dem till intellektuella och nyfikna personer.

Maruta Stabulniece använder händerna som hjälpmedel när hon talar ivrigt och engagerat.
Maruta Stabulniece är en färggrann person som tror att konsten är en bra väg till ett intellektuellt och givande liv. Maruta Stabulniece använder händerna som hjälpmedel när hon talar ivrigt och engagerat. Bild: Gustaf Antell Valka,Lettland,Maruta Stabulniece

Men den multikulturella idyllen hotas av att levnadsstandarden i Estland har stigit i mycket snabbare takt än i Lettland.

Estniska Valga är större och livskraftigare än lettiska Valka och arbetsplatserna skapas på den estniska sidan av gränsen.

Myndigheterna i Valga räknar att över 1 400 personer, en femtedel av Valkaborna, har skrivit sig i Valga där jobben, barnbidragen och det fina sjukhuset finns.

Skrivit sig, säger de, för att de misstänker att åtminstone en del av dem som jobbar och betalar skatt i Estland egentligen bor kvar i Lettland.

- Det här är ett stort problem för oss i Valka, säger Valkas borgmästare Vents Armands Krauklis.

Det handlar dels om förlorade inkomstskatter för att Valkabor registrerar sig i Valga, men allvarligare är förlorade statsbidrag, säger han.

Valkas borgmästare Vents Armands Krauklis sitter vid sitt arbetsbord
Borgmästare Vents Armands Krauklis spänner blicken mot dörren, det första steget på resan till Riga för att lobba för bättre villkor för samarbetet mellan Valka och Valga. Valkas borgmästare Vents Armands Krauklis sitter vid sitt arbetsbord Bild: Gustaf Antell Valka,Lettland,Politik i Lettland,politik,politiker,borgmästare,Vents Armands Krauklis,Politiker i Lettland

I Lettland samlar staten in alla skatter och fördelar sedan pengar tillbaka till kommunerna utgående från antalet invånare.

- Olika grupper ger olika mycket. Barn och pensionärer ger mest pengar, så när familjer flyttar bort är det illa. Därför sjunker statsbidraget till kommunen hela tiden, menar Krauklis.

Kommunalt samarbete bär inte tillräckligt långt

Det handlar om stora pengar för en kommun med knappt 6 000 invånare.

- I år förlorar vi en halv miljon euro, säger Krauklis.

För Valga, med över 12 000 invånare, är situationen förstås tvärtom gynnsam. Men Valga prioriterar att samarbeta med Valka på kommunal nivå i stället för att bara njuta av sin fördel.

Kommunerna lobbar också i huvudstäderna Tallinn och Riga för att få Valga-Valka att förklaras som en särskild zon med egna regler för hur regionen utvecklas.

Vissa verksamheter styrs inte rationell ur lokalt perspektiv

- Våra bekymmer är verksamhetsområden som finansieras av staten, som hälsovården, trafiken och grundskolan, säger Valgas kommundirektör Margus Lepik.

Enligt reglerna får kommunerna samarbeta hur mycket de vill i frågor där kommunerna har beslutanderätt, men till exempel hälsovården är centralstyrd i båda länderna.

- Statens pengar rör sig inte över gränsen, sammanfattar Lepik situationen.

Lettland vill inte betala estniska priser för sjukvård i Valga

Ett exempel på det här är förlossningsavdelningen på sjukhuset i Valga, som stängdes i somras.

Anledningen var att den lettiska staten inte mer ville betala för att lettiska barn skulle kunna födas i det estniska sjukhuset. Det hade helt enkelt blivit för dyrt.

Mer än dubbelt så dyrt som att låta barnen födas på BB i Valmiera 55 kilometer bort, sades det i en kommentar jag inte har fått verifierad.

Och utan de lettiska mödrarna blev antalet födslar på avdelningen för lågt - så den stängdes.

På sjukhuset i Valga möter jag den nye sjukhusdirektören Margus Ulst. Han kommer med ett annat exempel.

- Tänk dig att en lettisk person får en hjärtattack på den estniska sidan av gränsen. Då skulle det vara logiskt att en estnisk ambulans för hen direkt snabbaste vägen till sjukhuset i Tartu.

- Men nej, säger Ulst, i stället ska patienten först föras till den lettiska sidan för att sedan med lettisk ambulans köras till sjukhuset i Valmiera. Det tycker jag är fel.

Sjukhusdirektör Margus Ulst sitter vid sitt skrivbord i arbetsrummet på Valga sjukhus i Estland.
Sjukhusdirektör Margus Ulst blandar sig inte i politiken, men han tycker att vissa beslut som tas i Riga och Tallinn får olyckliga konsekvenser i Valga-Valka. Sjukhusdirektör Margus Ulst sitter vid sitt skrivbord i arbetsrummet på Valga sjukhus i Estland. Bild: Gustaf Antell Valga,Estland,läkare,sjukhus,sjukvård,hälso- och sjukvård,Margus Ulst

Både Valkas borgmästare Krauklis och Valgas kommundirektör Lepik är överens om att motgångarna inte får definiera framtiden.

Samarbetet på kommunal nivå utvecklas vidare och den här våren är en perfekt tid att inleda en ny charmoffensiv i både Riga och Tallinn.

- Ofta går det så att vi kommer överens om nya spelregler med den ena regeringen, men så blir det oundvikligen val i någondera land och då måste vi börja om på nytt, säger Lepik.

Valgas kommundirektör Margus Lepik tittar ut genom fönstret.
Margus Lepik förbereder sig för lobbande. "Valga-Valka förtjänar specialstatus precis som många andra gränsområden i EU har." Valgas kommundirektör Margus Lepik tittar ut genom fönstret. Bild: Gustaf Antell Valga,Estland,Margus Lepik

Men nu har det nyligen varit val i båda länderna. I Lettland tillträdde den nya regeringen i januari och i Estland pågår regeringsförhandlingar som bäst.

- I morgon åker jag igen till Riga för att diskutera nya förslag, avslutar Krauklis. Jag möter både finansministern och kommunministern. Det blir många sådana här resor.