Hoppa till huvudinnehåll

Ost är inte en så stor klimatbov som man tidigare har trott

juustohöylä ja juustopala
juustohöylä ja juustopala Bild: All Over Press ost,maträtter,Osthyvel,Gräddost,Cheese

Ost är inte alls en så stor klimatbov som man hittills trott, visar en utredning som konsumenttidskriften Kuluttaja (kräver prenumeration) har låtit göra.

De senaste åren har produktionen av ost blivit klart mer kostnadseffektiv eftersom vasslan, som är en biprodukt vid framställningen, kan användas i flera olika livsmedel.

Tidigare har ost ansetts nästan lika skadligt som nötkött vad gäller utsläpp.

Nu visar ny forskning att ost i genomsnitt belastar miljön mer än kyckling, men ungefär lika mycket som fläskkött.

Ju mer mjölk som används i osten, desto större blir klimatavtrycket.

Hårda ostar innebär mer utsläpp än mjuka, eftersom det vid framställningen används mera mjölk och de måste också mogna under en längre tid.

Mjuka ostar, som grynost eller bredbar färskost, är alltså mer miljövänliga än hårda ostar.

Det har också betydelse från vilket djur mjölken kommer.

Mjölk från får eller get kan ha till och med två eller tre gånger större koldioxidavtryck jämfört med komjölk, framgår det av en utredning vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes