Hoppa till huvudinnehåll

Reaktionerna mot Leaving Neverland-dokumentären visar upp den smutsiga baksidan av fankulturen, menar svensk filmkritiker

Holländsla Michael Jacksonfans demonstrerar utanför den holländska tv-kanalen NPO emot visningen av dokumentärfilmen "leaving Neverland".
Holländska Michael Jackson-fans demonstrerar utanför den holländska tv-kanalen NPO emot visningen av dokumentärfilmen "Leaving Neverland". Holländsla Michael Jacksonfans demonstrerar utanför den holländska tv-kanalen NPO emot visningen av dokumentärfilmen "leaving Neverland". Bild: EPA Michael Jackson,protester,Leaving Neverland

Dokumentärfilmen Leaving Neverland där popikonen Michael Jackson anklagas för att ha utnyttjat barn sexuellt har väckt starka känslor hos fans, särskilt på nätet och i sociala medier.

I den tvådelade dokumentären får vi höra James Safechuck och Wade Robson berätta om hur de som barn blev sexuellt utnyttjade av Michael Jackson. Filmen som hade premiär i USA och Storbritannien förra veckan har väckt starka reaktioner.

Filmens regissör Dan Reed har sagt att han fått ta emot mängder av meddelanden från Jackson-fans varav vissa varit direkt hotfulla. Även Safechuck och Robson har fått hotfulla meddelanden av fans efter deras medverkan i filmen.

Filmkritiker Viktor Jerner märkte redan innan filmen hade haft premiär hur sociala medier och andra webbplatser fylldes av kommentarer från de som försvarade Michael Jackson.

– Oavsett om det handlat om en recension, en neutral text utan åsikt eller en trailer så har reaktionerna varit extremt starka från Michael Jackson-fans. De är uppenbart väldigt passionerade fans som vänder sig hårt mot dokumentärfilmen. Det såg man redan innan filmen hade haft premiär, så de hade baserat sin åsikt innan de ens sett dokumentären, säger Jerner.

Michael Jackson
Dokumentären har väckt starka reaktioner hos Michael Jackson-fans redan innan filmen hade premiär. Michael Jackson Bild: AP, Pressfoto nöjesmagasinet

Toxic fandom blivit vanligare

Den här typen av aggressivt fankulturbeteende gjorde att Jerner drog kopplingarna till det som på engelska kallas toxic fandom. Något som blivit vanligare på senare år.

Jerner som är ett stort Star Wars-fan drar paralleller till Star Wars-fankulturen som han anser blivit väldigt smutsig särskilt efter att filmen The Last Jedi (2017) fick ett väldigt polariserat mottagande.

– Jag respekterar alla åsikter kring den filmen. Men när man trakasserar filmens regissör i sociala medier och får skådespelaren Kelly Marie Tran att lämna sociala medier för det som skrivs i hennes flöden går det till överdrift. Då blir gemenskapen man har som fans som borde vara vackert och fint i stället någonting destruktivt och negativt. Då skäms man som Starwars-fan för man vill inte förknippas med de här militanta, fanatiska fansen som trakasserar andra över en film.

Jerner framhåller att dokumentärfilmen inte fråntar Michael Jackson hans musikaliska gärning.

– Det jag tycker är uppenbart i de här fansens inlägg är att de inte lyckas ha två tankar i huvudet samtidigt. Ingen försöker argumentera att Michael Jackson inte var ett musikaliskt geni, hans låtskatter kommer alltid finnas kvar - men som privatperson må han ha varit en pedofil.

Filmkritikern Viktor Jerner har reagerat på hur Michael Jackson-fans försvarar honom till varje pris.
Filmkritikern Viktor Jerner har reagerat på hur Michael Jackson-fans försvarar honom till varje pris. Filmkritikern Viktor Jerner har reagerat på hur Michael Jackson-fans försvarar honom till varje pris. Bild: Adam Humlesol filmkritiker

Att vara ett fan betyder intensiva känslor

William Proctor, lektor i journalistik och kommunikation vid University of Bournemouth, ser också likheter mellan reaktionerna på “Leaving Neverland”-dokumentären och tidigare fall av giftig fankultur.

– Det som skiljer ett fan från en vanlig tittare är den intensiva nivån av passion och energi som ett fan upplever. När något sedan händer som gör att det man ser upp till blir förstört på något sätt kan det fylla fans med så mycket ilska att de börjar attackera andra på internet.

Proctor tror att beteendet att skydda det man idoliserar alltid funnits inom fankulturen men att det accelererat på grund av sociala medier.

– Eftersom sociala medier gör det möjligt för människor att vara anonyma kan man uttrycka sig på vidriga sätt, till exempel kan det handla om rasistiska, homofobiska och misogyna inlägg. Det handlar om att vara fientlig mot de som inte delar din uppfattning om hur något du ser upp till ska vara, säger Proctor och nämner exemplen Star Wars, Star Trek och Captain Marvel som tidigare lett till trakasserier på sociala medier.

Vill skydda bilden av sin idol

I det här fallet handlar det om att Michael Jackson-fans anser att dokumentärfilmen förstör den avlidna popstjärnans arv och därför gör de allt för att skydda bilden av sin idol.

– Om de accepterar att deras idol är en pedofil riskerar hela deras idolbild att kollapsa. Det kan vara svårt för någon som inte är en del av fankultur att förstå sig på fanbeteende. Men en idol ger ofta fans en känsla av trygghet och den här dokumentären har skakat om den här tryggheten på ett sätt.

Protester utanför Channel 4 i London mot visningen av "Leaving Neverland".
Michael Jackson-fans har också protesterat utanför Channel 4 i London mot visningen av dokumentärfilmen. Protester utanför Channel 4 i London mot visningen av "Leaving Neverland". Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Michael Jackson

Enligt Proctor är det svårt för forskare som studerar giftig fankultur att avgöra om inläggen kommer från faktiska fans.

– Eftersom personerna är anonyma kan det också handla om trollkonton som försöker skapa så mycket kaos som möjligt i digitala miljöer. Det gör det utmanande för oss forskare, säger Proctor.

Proctor betonar att han inte tolererar att någon attackerar någon annan på sociala medier och anser också att det behövs lagstiftning för att överlag motverka hatprat på internet.

– Men jag tycker vi kan försöka förstå fansen snarare än att demonisera dem. Det här är ett kontroversiellt tema och det handlar också om en större diskussion särskilt nu efter #metoo-rörelsen.

Jerner menar att det är upp till varje person att bilda sig en egen uppfattning om filmen och dess innehåll.

– Min avsikt är inte att såga någon som tror på Michael Jacksons oskuld men man måste vara medveten om att vi inte vet. Det är bara de (Michael Jackson, Wade Robson och Jimmy Safechuck, red. anm.) som var i de här stängda rummen som vet. Ingen annan vet.

Läs mera:

Filmrecension: Leaving Neverland är en omskakande och gripande dokumentär där två män berättar hur Michael Jackson utnyttjade dem sexuellt som barn

Det här är en berättelse om att må illa utan att förstå vad det handlar om. Om hur en stjärna kommer in i en familjs liv och vänder upp och ner på allting. Om hur att leva sin dröm kan förvandlas till en mardröm. Och framför allt: en berättelse om pedofilins psykologi. Filmen visas på Yle den 2 april.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje