Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdirektör inte förvånad att det blev nej till Vasa centralsjukhus: "Positivt att det går till nästa regering"

Porträtt av Marina Kinnunen.
Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen tror att om det blir en omröstning kommer många att följa med nogrannt hur ledamöterna röstar. Porträtt av Marina Kinnunen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa sjukvårdsdistrikt,marina kinnunen

Det blev ett nej men en kläm till att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour när riksdagens social- och hälsovårdsutskott möttes på onsdagen. - Jag har blivit van men positivt är att det går till nästa regering, säger direktör Marina Kinnunen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Jag har blivit van med att det går så här, tyvärr. Men som jag sa redan igår siktar vi på nästa regering. På det sättet var det bra att det blev den här klämmen och att det finns ett naturligt sätt att ta upp det igen, säger Marina Kinnunen.

På onsdag förmiddag föreslog Veronica Rehn-Kivi (SFP) i riksdagens social- och hälsovårdsutskott att godkänna medborgarinitiativet som vill göra Vasa centralsjukhus till det 13 sjukhuset med omfattande jour.
Rehn-Kivis förslag röstades ner med rösterna 10-7. Utskottet lägger ändå in en kläm om att det är upp till nästa regering om att bereda frågan.

"Regeringen borde ha fixat ett stort misstag"

Marina Kinnunen var överraskad att ärendet dök upp i utskottet igen. Men hon hade ändå hoppas på att regeringen hade hunnit ge besked om Vasa centralsjukhus före den avgick i fredags.

- Jag tycker att den här regeringen skulle ha kunnat fixa ett stort misstag som de har gjort, säger Kinnunen.

Menar du att inte ge Vasa centralsjukhus omfattande jour när du säger stort misstag?

- Ja, som grundlagsutskottet ansåg i sitt utlåtande är det inte bra så här. Ur våra invånares synvinkel är det bäst skött att Vasa centralsjukhus har rätt till omfattande jour.

Blir en valfråga i Vasa valkrets

Marina Kinnunen har ändå inte gett upp hoppet. Hon tror att det kommer att ändras men om det blir så att Vasa centralsjukhus får omfattande jour eller om begreppen ändras, kan hon inte säga.

Enligt Veronica Rehn-Kivi kommer SFP troligen ännu i stora salen att komma med ett motförslag för att medborgarinitiativet ska godkännas - vad tror du om det?

- Jag vet inte. Det är nära valet så åtminstone i det här området kommer alla att titta noga på hur de röstar, om de röstar om saken.

Kinnunen tror inte att det bara är inom Vasa sjukvårdsdistrikt som väljarna kommer att följa med hur riksdagsledamöterna röstar, om det blir en omröstning i riksdagen.

Inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har åtminstone tjänstemännen enligt Kinnunen tyckt att det skulle vara bättre om också Vasa centralsjukhus skulle få omfattande jour.

- Det är inte lätt att vara ett tvåspråkigt sjukhus. Därför tror jag det skulle vara bättre för Seinäjoki om Vasa också skulle få omfattande jour.

Kinnunen tror med all säkerhet att frågan om Vasa centralsjukhus blir en valfråga.

- Det tror jag absolut om det blir så att det lämnar så här. Åtminstone i det här området.

Ingen klar plan framåt

Hur Vasa sjukvårdsdistrikt går vidare är inte klart än, säger Kinnunen. De har redan tidigare försett tjänstemän och politiker med utlåtanden av olika art som visar på att Vasa centralsjukhus borde vara ett av sjukhusen med omfattande jour.

- Det är fråga om politisk vilja. Jag hoppas att de partier som har lovat oss omfattande jour också håller vad de lovar efter riksdagsvalet.

Kommer ni att göra något ytterligare nu?

- Det måste vi diskutera efter de här dagarna när det lugnar ner sig. Det var en överraskning hur det kom upp igen.

Läs mera:

Social- och hälsovårdsutskottet godkände inte medborgarinitiativet för omfattande jour för Vasa centralsjukhus – men nog en kläm

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har i förmiddags röstat om medborgarinitiativet för att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour. Förslaget att godkänna medborgarinitiativet föll med rösterna 10-7.