Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktets direktör: Det fattas inte mycket för att nå upp till omfattande jour

Porträtt av Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Marina Kinnunen. Porträtt av Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,kinnunen

Det var en överraskning säger Marina Kinnunen som är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt om möjligheten att ta upp frågan om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på nytt. Vid sjukhuset är man redo att kliva in i de större skorna om man får jouren, det är inte mycket som fattas, säger Kinnunen.

Kinnunen tror att det hänger mycket på vilja om man hinner behandla jourfrågan ännu innan riksdagsvalet.

- Det här är åtminstone inte mot grundlagen, utan tvärtom. Det skulle rätta till, säger Marina Kinnunen.

Eftersom den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus redan behandlats tidigare och experter i frågan har hörts tycker Kinnunen att en hel del borde vara ganska klart.

- Det handlar om en politisk vilja, det har de sagt åt oss också.

Omfattande jour senast med nästa regering

Om riksdagen ändå inte hinner behandla jourfrågan innan riksdagsvalet så har man vid sjukvårdsdistriktet satt sitt hopp till nästa regering. Senast då hoppas man att Vasa centralsjukhus sätts med som det trettonde sjukhuset som har omfattande jour.

- Det är det enda rätta de kan göra att Vasa sätts med. Det är bra för vår befolkning men också för Seinäjoki. Jag litar nog på att nästa regering kommer att korrigera det. Men nog skulle det vara bra om redan den här regeringen kan sköta det här ärendet.

Om Vasa centralsjukhus sätts med som det trettonde sjukhuset med omfattande jour kommer allt att fortsätta som hittills säger Kinnunen. Men att få omfattande jour spelar en stor roll för sjukhusets status.

- Det är en stor statusfråga i framtiden. Det är lättare att lita på att vi är med i gänget som man satsar på.

Neurologin måste ses över

I fall det går så att Vasa centralsjukhus får omfattande jour måste man ändå se över vissa specialiteter. En sådan är specialiteten inom neurologi. Om man är ett sjukhus med omfattande jour bör man också ha jour inom neurologin och det har Vasa centralsjukhus inte i dag.

- Det är en sak vi måste diskutera. Det blir säkert diskussioner med vårt eget erva-område om hur vi kan sköta det här. Det är inte stora saker som vi måste göra, men förstås går vi igenom jourförordningen och plockar in allt som vi måste göra. Det blir säkert lite mera rekrytering.

Har man de resurser som krävs för att ha omfattande jour?

- Det beror på hur vi går till väga. Vi har redan största delen. Men det är viktigt att till exempel det här med neurologin fungerar. Jag tror inte att det blir någon stor resurseringsfråga, men jag kan inte ännu säga hur mycket det är i pengar.

Om Vasa centralsjukhus får omfattande jour tror Kinnunen också att det kommer att underlätta rekryteringen av läkare till sjukhuset.

- Det är lättare då att lita på att det här sjukhuset har en framtid. Men vi måste kämpa hårt med det. Till exempel inom psykiatrin och radiologin har vi stora brister. Men vi försöker hela tiden hitta olika sätt att locka mera personal.