Hoppa till huvudinnehåll

Social- och hälsovårdsutskottet godkände inte medborgarinitiativet för omfattande jour för Vasa centralsjukhus – men nog en kläm

Social- och hälsovårdsutskottet samlades den 27.2 2018 i riksdagen.
Social- och hälsovårdsutskottet samlades den 27.2 2018 i riksdagen. Bild: Lehtikuva social- och hälsovårdsreformen (sote),socialvård,hälsovård

Långdansen kring omfattande jour för Vasa centralsjukhus har tagit en ny vändning i riksdagen igen.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har i förmiddags röstat om medborgarinitiativet för att ge Vasa omfattande jour.

Efter att ha läst igenom de skriftliga utlåtandena kom Svenska folkpartiets representant i utskottet Veronica Rehn-Kivi med ett förslag att godkänna medborgarinitiativet.

Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP
Veronica Rehn-Kivi Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP Bild: Jouni Immonen / Yle Veronica Rehn-Kivi,riksdagsledamöter

Rehn-Kivi förde fram förslaget med draghjälp av Vesa-Matti Saarakkala (Blå). Saarakkala, som är invald från Vasa valkrets, röstade för medborgarinitiativet.

Veronica Rehn-Kivis förslag föll ändå med rösterna 10-7.

Hur rösterna föll exakt vill ingen i utskottet avslöja, inte ens utskottsordförande Krista Kiuru (SDP).

Kiuru avslöjar dock att röstningen inte gick enligt principen oppositionen mot den tidigare regeringen.

Krista Kiuru själv röstade för Rehn-Kivis förslag. Hon motiverar sitt beslut med att grundlagsutskottets i sitt utlåtande talade för omfattande jour för Vasa centralsjukhus.

Utskottens röstningsresultat är inte offentlig information. Det går alltså inte att få ut information om hur medlemmarna röstade.

Blir fråga för nästa regering

I utskottet presenterades sedan ett motförslag som gick ut på att utskottet föreslår att riksdagen går in för en kläm. Det innebär ett krav att nästa regering bereder frågan.

Bakom motförslaget stod Pekka Puska (C).

Veronica Rehn-Kivi är besviken på utfallet och särskilt på Puska.

– Här ser man vem som på riktigt stöder fulljouren för Vasa. Det är åtminstone inte Samlingspartiet och inte Centern. Jag är särskilt förvånad att Centerns Pekka Puska, som skulle ha haft möjlighet att avgöra frågan nu, valde att inte göra det, säger Rehn-Kivi.

Pekka Puska.
Pekka Puska (C). Pekka Puska. Bild: Mårten Lampén / Yle Institutet för hälsa och välfärd

Enligt Veronica Rehn-Kivi kommer SFP troligen ännu i stora salen att komma med ett motförslag för att medborgarinitiativet ska godkännas.

Samtidigt ser Rehn-Kivi det ändå som värdefullt att utskottet i alla fall lyckades enas om klämmen, som förpliktar nästa regering att återkomma till frågan.

Enligt Rehn-Kivi är det ytterst viktigt att uttalandet, som ska formuleras och överlämnas av utskottet på torsdag, är tydligt när det gäller Vasa.

- Här kan vi hänvisa till grundlagsutskottets klara utlåtande. Det är helt klart att hundratusen svenskspråkiga i Österbotten ska ha specialistvård på svenska, säger Rehn-Kivi.

Kristdemokraternas Östman förvånad

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman är en aning förvånad över röstningsresultatet i social- och hälsovårdsutskottet. Själv sitter han inte med där.

Han tycker att det är ett märkligt agerande från de tidigare regeringspartiernas representanter då de under de senaste dagarna har kommit med lite tvetydiga budskap utåt.

- Ena dagen säger bland annat Puska en sak och andra dagen ändrar han sig så man funderar om det fortfarande är partidisciplinen som binder upp dem.

Peter Östman.
Kristdemokraternas Peter Östman är förvånad över de senaste vändningarna. Peter Östman. Bild: Tapio Luoma-aho Larsmo,östman

Enligt Östman finns det inom Centern och Samlingspartiet en rädsla för att om riksdagen beviljar Vasa omfattande jour så kräver andra centralsjukhus det också.

Östman befarar att det går så att utskottets förslag vinner i omröstningen i plenum.

- Jag är nog illa rädd att det blir på det sättet som man har röstat i utskottet.

Kristdemokraternas alla fem ledamöter kommer i plenum att stöda ett motförslag att Vasa ska få omfattande jour, alltså att medborgarinitiativet ska godkännas som sådant.

Veronica Rehn-Kivi påpekar att om frågan förs vidare till nästa regering är det ytterst viktigt att rösta på partier som vill ge Vasa omfattande jour om man som väljare prioriterar frågan.

Trots flera försök har Pekka Puska själv inte kunnat nås för en kommentar klockan 15.14.

Artikeln är uppdaterad med kommentarer av Krista Kiuru och Peter Östman 13.3.2019 kl 13.13

Läs mera:

Hård kamp in i det sista för den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus - håller regeringens gruppdisciplin ännu och hinner riksdagen besluta före valet?

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har beslutat att behandla medborgarinitiativet om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus på nytt.