Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetare: Tveksamt om Vasa hinner få löfte om omfattande jour innan valet

Thomas Karv, statsvetare på Åbo Akademi i Vasa.
Thomas Karv, statsvetare på Åbo Akademi i Vasa. Thomas Karv, statsvetare på Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Thomas Karv,åbo akademi i vasa

En riktig tvärvändning i elfte timmen säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi om att social- och hälsovårdsutskottet beslutat att behandla medborgarinitiativet om omfattande jour i Vasa.

- Jag är lika förvånad som alla andra verkar vara. Men Veronica Rehn-Kivi (SFP) såg en sista chans att ta upp frågan innan valet och tog den, säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi som själv sitter som ordinarie medlem i SFP:s partifullmäktige.

Karv tror inte att det bara är det stundande riksdagsvalet som ligger till grund för initiativet, det är frågan för viktig för. Men efter att regeringen föll öppnade sig möjligheten.

Nu är regeringspartiernas riksdagsledamöter inte heller bundna på samma sätt av tidigare överenskommelser säger Karv.

Utskottets utlåtande är viktigt

Social- och hälsovårdsutskottets utlåtande kommer att påverka hur riksdagsledamöterna röstar, om det blir en omröstning säger Karv.

Att majoriteten i social- och hälsovårdsutskottet hittills sagt nej till en omfattande jour i Vasa har varit en bra grund att föra politik från. Och hur utskottet besluter beror på vad experterna säger på torsdagen.

- Vi svävar i ovisshet fram till dess, i nuläget verkar alla möjligheter finnas att få in någon sorts kläm, säger Karv.

Om utskottet säger ja så försvinner alla argument för riksdagsledamöterna att säga nej till omfattande jour i Vasa. Oppositionspartierna har redan långt sagt ja, medan regeringspartierna sagt nej på grund av partidisciplin.

- Den partidisciplinen kanske i sista stund flyger all världens väg och de österbottniska riksdagsledamöterna som hittills sagt nej kanske känner varifrån det blåser och att det är dags för lite, ska vi kalla det valfläsk, säger Karv.

Blir det här en stor valfråga?

- Det hade det ändå blivit i och med att socialdemokraterna kört hårt och lovat att om de blir största parti så får Vasa centralsjukhus omfattande jour, säger Karv.

Men nu kan styrkeförhållandet ändras i och med att frågan åter tas upp till behandling.

- Det här kan ta bort trumfen från socialdemokraternas hand eftersom det verkar kunna gå vägen ändå, säger Karv.

Svårt att rösta emot

Att som riksdagskandidat i Vasa valkrets rösta mot en omfattande jour blir inte enkelt när regeringspartipiskan inte längre viner.

Speciellt svårt blir det om en majoritet i social- och hälsovårdsutskottet är för Vasa säger Karv.

- Jag har väldigt svårt att se hur någon österbottnisk kandidat skulle kunna motivera ett sådant ställningstagande. Inte kan de väl med gott samvete gå till sina väljare och säga att de är emot omfattande jour, fastän utskottet säger ja om det inte är för partiets skull.

Inte bra för demokratin

Även om det just nu ser ljusare ut för en omfattande jour i Vasa så ska man inte ännu ropa hej säger Karv. Det är ännu ganska många saker som måste gå i lås och tidtabellen är minst sagt stram.

Karv tror inte att sittande riksdag kan ge Vasa omfattande jour, det blir en fråga för nästa riksdag och regering.

- De kan få in en kläm som grundar sig på utskottets utlåtande, en rekommendation till nästa regering. Men jag tror inte att man hinner med några lagförändringar så här pass sent, säger Karv.

Karv är tveksam till om det ens är önskvärt.

- Att göra lagförändringar när landet inte ens har en sittande regering är inte bra för demokratin, även om det vore av största möjliga nytta för oss österbottningar just den här gången, säger Karv.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten