Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien: Underhuset sade nej till brexit utan avtal - rösterna föll 321 - 278

Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.
Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London. Bild: EPA-EFE Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen

Storbritanniens parlament har som väntat förkastat alternativet att lämna EU utan ett utträdesavtal. Det här innebär att de brittiska parlamentarikerna både har förkastat såväl utträdesavtalet med EU som alternativet att lämna EU utan ett avtal.

Rösterna fördelade sig 312 - 308 när man godkände ett första tillägg för att stoppa en hård brexit.

Därefter förkastades ett tillägg där man ville fördröja Storbritanniens utträde ur EU fram till den 22 maj 2019 så att man får till stånd en "kontrollerad hård brexit". Rösterna föll 374 - 164.

De tidigare tilläggen var bara riktgivande och det var den slutliga motionen blev den sista spiken i kistan på ett avtalslöst brexit.

I den slutliga motionen blev det ett slutgiltigt nej till hård brexit den 29 mars. Rösterna föll 321 - 278.

Parlamentets beslut var ingen stor överraskning. Det var redan på förhand klart att en stor del av parlamentarikerna motsätter sig ett utträde utan ett avtal.

Kvällens beslut framhäver de brittiska politikernas svårigheter med att enas om hur man tänker sig att brexit ska gå till i praktiken.

En hes Theresa May talar till brittiska parlamentet efter röstningen om brexit 13.3.2019.
En hes Theresa May talade till underhuset efter röstningen. En hes Theresa May talar till brittiska parlamentet efter röstningen om brexit 13.3.2019. Theresa May,Storbritannien,Brexit

Det döda avtalet kan resa sig ur askan

Efter parlamentets beslut talade premiärminister Theresa May till underhuset.

May uppger att huset måste förstå och acceptera att man måste skjuta upp utträdet om man varken godkänner ett avtal eller ett avtalslöst brexit inom de närmaste dagarna.

Enligt henne skulle det här betyda att Storbritannien måste hålla Europaval i maj.

- Jag tror inte det skulle vara rätt lösningen. Underhuset måste möta följderna av de beslut som fattats.

Enligt henne skulle fortsatta förhandlingar eller en ny folkomröstning skada tilliten mellan det brittiska folket och regeringen.

- EU har gjort det klart att avtalet som erbjuds är det enda tillgängliga, säger premiärministern.

Enligt AFP siktar man på att en tredje gång rösta om Mays brexitavtal - redan nästa veckas onsdag. Det skulle vara tredje gången man röstar om avtalet. De två tidigare gångerna röstade underhuset ner avtalet.

Nu riktas blickarna på torsdagens omröstning där parlamentet får ta ställning till om Storbritannien borde ansöka om att förlänga sitt EU-medlemskap.

Från EU:s sida har man signalerat att Storbritannien kan beviljas tilläggstid om det finns en godtagbar orsak till det.

Läs mera:

Hoppet om avtal mellan EU och Storbritannien sinar - Barnier: Risken för avtalslöst brexit större än någonsin tidigare

EU:s tålamod har redan länge prövats under den utdragna brexitprocessen. Nu verkar också hoppet om att hitta en konstruktiv lösning med Storbritannien sina. Enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har risken för ett hårt brexit aldrig tidigare varit så stor.

Läs mera:

Underhuset förkastade brexitavtalet med rösterna 432 mot 202 – parlamentet röstar om regeringens förtroende på onsdag

Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades inte få uppbackning för utträdesavtalet av det brittiska parlamentet. Avtalet röstades ned med klara siffror i det brittiska underhuset.