Hoppa till huvudinnehåll

Tuberkulossmitta på Kvinnokliniken i Helsingfors – flera nyfödda kan ha utsatts för smittan i månadsskiftet februari-mars

EN dörr och en portgång och en skylt på en husvägg.
En kvinna som fött på Kvinnokliniken i månadsskiftet februari-mars har diagnostiserats med tubrerkulos. EN dörr och en portgång och en skylt på en husvägg. Bild: Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),kvinnokliniken

En kvinna som fött på Kvinnokliniken vid månadsskiftet februari-mars har diagnostiserats med tuberkulos, skriver Ilta-Sanomat.

Överläkare Veli-Matti Ulander bekräftar uppgiften för Yle.

Föderskor och nyfödda som vistats på Kvinnoklinikens 61:sta avdelning mellan den 27 februari och den 7 mars kan ha smittats. HUS bedömer smittorisken som låg.

HUS beräknar att det finns en risk att en person smittats om hen vistats minst 40 timmar i samma rum som den insjuknade patienten.

HUS meddelar att det är 15 familjer som kan ha smittats. HUS säger att de lyckats nå största delen av dem.

Personalen vårdas av HUS arbetshälsovård.

De nyfödda som kan ha smittats har fått en tre månaders tuberkulosmedicinkur. Det finns ingen färdig tuberkulosmedicin för nyfödda utan medicinen specialtillverkas.

Alla nyfödda vaccineras inte sedan 2006

Tuberkulos är en allvarlig lungsjukdom som sprids genom droppinfektion. I Finland konstateras årligen färre än 300 nya fall av tuberkulos.

Man slutade vaccinera alla nyfödda år 2006 eftersom antalet tuberkulosfall minskat drastiskt i Finland under de senaste årtiondena.

Den här artikeln har uppdaterats med ny information.