Hoppa till huvudinnehåll

Vargbesöket i Helsingfors var exceptionellt: "Den letar efter revir, en partner och vill bilda familj"

Till vänster en mobilbild på en varg i Kasberget i Helsingfors. Brevid förstoringar på bilden.
Till vänster en mobilbild på en varg i Kasberget i Helsingfors. Brevid förstoringar på bilden. Bild: Privat/ Anu Saari varg,Kasberget,Helsingfors,Tammelund

Den varg som avlade en snabbvisit i östra Helsingfors på måndagen var troligtvis ett ungdjur som letar efter ett eget revir, tror Natur och Miljös verksamhetsledare Bernt Nordman. Det är väldigt ovanligt att vargar rör sig inom Ring III.

- Det var nog ganska exceptionellt, det är sällan som enskilda vargar rör sig inom Ring III. Men samtidigt så var tidpunkten helt väntad. Det är just nu som ungdjuren, fjolårsvalparna, lösgör sig från flocken för att leta efter ett eget revir och en egen partner för att kunna bilda familj, säger Nordman.

Bernt Nordman, Evo, 4.7.2018
Bernt Nordman. Bernt Nordman, Evo, 4.7.2018 Bild: Antti Haanpää / Yle Slutavverkning,skog,Bernt Nordman,Natur och Miljö

Honorna är vid det här laget förmodligen dräktiga och då stöts fjolårets ungar ut för att söka egna revir.

- Dessutom är de såpass vuxna att de också vill fara iväg på egna utfärder.

Östvargarna har vandrat västerut

Det är ovanligt att vargen rör sig i Helsingfors, men traditionellt har den östra stammen – där den aktuella vargen förmodligen kom ifrån – varit stark, medan den västra varit mindre. Den västra stammen har på senare tid blivit starkare, säger Nordman – särskilt i Österbotten. Det beror förmodligen på att ungdjur från öst sökt sig västerut.

- Vi har haft starka föryngringar, mycket valpar i östra Finland och de valparna har sedan sökt sig västerut framför allt för att det nu i väst – och egentligen i hela södra Finland – finns gott om mat. Vi har en otroligt stark älgstam och mycket hjortar.

- Därför har vargarna kommit till västra och delvis södra Finland. Och ja, de trivs, säger Nordman.

Urbana miljöer gynnar arter som behöver gammelskog

Vargen hör till de djur som tillsammans med andra stora rovdjur, på grund av urbaniseringen, blivit sällsynta i huvudstadsregionen.

Röda listan över utrotningshotade arter i Finland, som publicerades i fredags, är vargen listad som starkt hotad.

Många arter har i huvudstadsregionen redan för länge sedan försvunnit, det här på grund av urbaniseringen. Stora rovdjur som varg och brunbjörn, och andra arter som kräver stora orörda områden finns av naturliga skäl inte längre här.

Men för vissa arter har urbaniseringen fört med sig gott. Eftersom skogsbruk generellt inte idkas här betyder det att skog antingen fälls för att ge plats för hus eller vägar – eller får stå kvar. Och det är i gammelskog som många av de utrotningshotade arterna trivs.

- Under de senaste tio åren har fältbiologerna intresserat sig för de enstaka grönområdena vi har i stadsmiljöerna. Mellan betongen har vi skogsområden som är tillräckligt stora för att kunna upprätthålla vissa arter. Där var skogen har fått vara finns en hel del rödlistade arter, särskilt mossor och lavar som kräver gammelskog, säger Nordman.

Sparven finns bara här

Andra djur har anpassat sig till urbaniseringen. En av dem är gråsparven, en vanlig syn på torg och uteserveringar i Helsingfors – men nationellt starkt hotad.

- I den mån de finns så finns de här. Röda listan för Finland är en bedömning av hur många individer det finns i hela landet. Gråsparven finns inte längre i de så kallade naturliga miljöerna.

Varpusia maassa Tammelan torilla Tampereella.
Vill man höra och se gråsparvar måste man nästan sitta på en uteservering i Eira i Helsingfors, konstaterar Nordman. Varpusia maassa Tammelan torilla Tampereella. Bild: Yle / Risto Salovaara gråsparv,fåglar

Utrotningshotade arter riskerar att dö ut, och när allt fler arter dör påverkas också biodiversiteten. Det går att vända trenden, men det är bråttom. Och också privatpersoner kan hjälpa, säger Nordman.

- Om du äger skog: tänk på att låta skogen vara skog. Stränder, ängar, åsar, solexponerade områden – alla öppna områden egentligen, dem måste vi nu se till att skydda och vårda för att ge utrymme åt naturens mångfald.

Läs mera:

Arternas röda lista - kolla vilka djur i Finland som är hotade!

Många arter i Finland är rödlistade i den senaste hotbedömningen Röda listan. Ta en titt på situationen för ryggradsdjuren i den här datavisualiseringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen