Hoppa till huvudinnehåll

"Amerikansk fotboll är den sista gladiatorsporten som finns" – Trojans landslagsmeriterade nyförvärv är inte rädd för någon förutom sin mamma

Trojans anfallslinje tränar.
Arkivbild från en av Turku Trojans träningar. Trojans anfallslinje tränar. Bild: Yle / Mattias Simonsen Turku Trojans,amerikansk fotboll

Tidigare den här veckan blev det klart att division tre-laget Turku Trojans får en klassförstärkning. Det handlar om en storvuxen försvarsspelare som inte rädd för någon förutom sin mamma.

33-årige Rickhard Helenius från Kimitoön har bland annat flera FM-medaljer och spel i landslaget på sin meritlista. För fem år sen var han med och tog FM-silver med Trojans och försvarsbjässen ser nu fram emot att återvända till Åboklubben.

– Det känns bra och roligt att komma tillbaka till Åbo. Det ska också bli kul att få dela med sig av de kunskaper som jag har lärt mig längs vägen under min karriär.

Rickhard Helenius, Turku Trojans, 10.9.2014
Rickhard Helenius. Rickhard Helenius, Turku Trojans, 10.9.2014 Bild: Yle rickhard helenius

Den främsta orsaken till att en rutinerad och etablerad amerikansk fotbollsspelare som Helenius nu väljer spel i division tre är familjen. Han är pappa till en 1,5 år gammal pojke och i augusti får sonen ett syskon.

– Nog skulle jag kunna och vilja spela i ligan, men för att spela i ligan måste jag i så fall köra långa sträckor och de lagen tränar tre gånger i veckan plus matcher. Dessutom är jag redan borta mycket från min familj på grund av mitt jobb, så nu vill jag prioritera min familj, säger Helenius från en grävmaskin i Lahtis.

Jag ville testa någon annan gren där min storlek kanske passar bättre än som fotbollsmålvakt. När jag sedan testade amerikansk fotboll var jag såld på en gång.

Försvarslinjespelaren har också förberett sig för en för honom helt ny roll.

– Jag hoppas även kunna få spela som anfallare i Trojans, något som jag också har tränat för hela vintern. Den biten känns spännande, då jag aldrig har haft något med anfallet att göra tidigare i min karriär.

– Så nu kan jag därför säga att tredjedivisionens försvarsspelare nog kommer att få se upp. Den här säsongen kan de förvänta sig att möta lite större massa.

"Hon blir inte lätt arg, men när hon blir det är det ingen rolig situation"

I en tidigare intervju för Finlands amerikanska fotbollsförbund har du, som mäter 198 centimeter och väger runt 140 kilo, att det bara finns en person som du är rädd för och det är din mamma. Kan du utveckla den biten?

– Det är så det är, säger Helenius med ett skratt och fortsätter:

– Hon blir inte lätt arg, men sedan när hon blir det är det ingen rolig situation. Det här handlar ändå förstås mer om respekt för min mamma. Men inte är jag rädd för någon annan.

Amerikansk fotbollshjälm med Turku Trojans logo.
Turku Trojans spelar och tränar på övre plan i idrottsparken i Åbo. Amerikansk fotbollshjälm med Turku Trojans logo. Bild: Yle / Mattias Simonsen Turku Trojans,amerikansk fotboll

Turku Trojans senaste nyförvärv har en bakgrund som fotbollsmålvakt på Kimitoön.

– Jag ville testa någon annan gren där min storlek kanske passar bättre än som fotbollsmålvakt. När jag sedan testade amerikansk fotboll var jag såld på en gång. Amerikansk fotboll är den sista gladiatorsporten som finns. Det är man mot man. Den som är starkast, snabbast och har bäst teknik vinner.

Målsättningen inför den kommande säsongen med Turku Trojans är att vinna division tre och inleda klättringen tillbaka till finrummet FM-serien.

– Mitt mål är att någon gång kunna spela i ligan igen med Trojans, så förhoppningsvis tar sig Trojans tillbaka till ligan där de hör hemma så fort som möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland