Hoppa till huvudinnehåll

Asylansökningarna blir färre i hela EU - klar nedgång från krisen 2015

Migranter i träbåt på Medelhavet, ca 50 km utanför Libyens kust.
Migranter i träbåt på Medelhavet, ca 50 km utanför Libyens kust. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Medelhavet,flyktingar,migranter,båtar,Libyen

Antalet ansökningar om politisk asyl i EU-länderna sjönk i fjol till nivåerna före flyktingkrisen 2015.

EU:s statistikcentral Eurostat bekräftade på torsdagen de iakttagelser som EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex redan rapporterat om.

I fjol kom 150 000 personer in i EU på olika sätt - det är färre än på fem år. År 2015, då flyktingströmmen var som störst, korsade över en miljon människor gränsen till EU-området.

Det här var den största migrationsmängden sedan andra världskriget, men den här gången var det främst inbördeskriget i Syrien som fick människor på flykt.

Också andra oroshärdar i Mellanöstern och Afrika tvingade folk att lämna sina hem.

Hoppet står till Tyskland

Tyskland är fortfarande det land som asylsökarna har som första alternativ, följt av Frankrike, Grekland, Spanien och Italien.

I Italien, där makten nu delas av ett invandrarkritiskt parti, syns den allra största nedgången i asylansökningar.

Syrierna utgör fortfarande den största asylsökargruppen. Afghanerna kommer på andra plats och irakierna på tredje, visar Eurostats siffror.

Läs mera:

Rekordfå migranter har tagit sig över Medelhavet till Italien i år, rekordmånga drunknar på vägen – EU har gett det våldshärjade Libyen huvudansvaret för räddningsinsatserna

Antalet dödsoffer på Medelhavet antas bli rekordmånga i år. Samtidigt har den italienska regeringen satt käppar i hjulet för de hjälporganisationer som räddar liv på Medelhavet. Nu möts ledarna för länderna på de båda sidorna om havet för att diskutera situationen i Libyen.