Hoppa till huvudinnehåll

Barnen i Näse förskola i Borgå gjorde intryck på BUU-klubbens Jontti: ”Det är ett gäng med stjärnor jag får jobba med”

Superhjälparna inspelning i Borgå
Kameramannen ligger på golvet under barnen. Ljudteknikerna har det inte lika svettigt. Redaktören Anki Virkama och Jonathan "Jontti" Granbacka assisterar. Superhjälparna inspelning i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,superhjälparna

På lördag (16.3) är Näse förskola i Borgå i huvudrollen i BUU-klubbens populära Superhjälparna på Yle Fem - barnprogrammet som tar fasta på snällhet och goda gärningar.

- Vill ni åka Jontti-raket? Till månen? Jag binder ett rep runt foten på er så att jag kan dra ner er sen. Jag lovar, säger programledaren Jonathan ”Jontti” Granbacka och barnen skrattar.

Det märks att Jontti inte bara är känd bland barnen. Han är också populär och omtyckt. Många söker sig tätt intill honom för att få en kram av den hjälte de sett enbart på TV förut.

Barnen här är helt otroliga! Glada och sprudlande. Men det är ju alla Borgåbor i och för sig. Glada och trevliga― Jonathan "Jontti" Granbacka

Efter att Jontti värmt upp och tagit död på eventuell blyghet och osäkerhet, blir det dags för barnen att klättra upp på en stor snöhög utanför Näse förskolas baracker.

TV-teamet riktar kameran mot barnen och Jontti, som tittar in i kameran och säger: ”Det här gänget bakom mig har lovat att hjälpa till med dagens snälluppdrag. Tillåt mig att presentera barnen från Näse förskolaaaaaaa …”

På order av redaktören Anki Virkama ger barnen ifrån sig ett högt och ljudligt ”Heeeeej”.

Inbandning av Buu-klubbens superhjältar i Näse 31.01.19
"Heeeeej!" ropar barnen när reklamsnutten för Superhjälparna spelas in. Inbandning av Buu-klubbens superhjältar i Näse 31.01.19 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,superhjälparna

Borgå i Jonttis hjärta

Därmed är den 16 sekunder korta reklamsnutten för TV-avsnittet färdig och Jontti ser nöjd och belåten ut.

- Det är ett gäng med stjärnor jag får jobba med i dag, konstaterar han.

Innan barnen vandrar i väg från Näse till centrum av Borgå där avsnittets snälluppdrag ska gå av stapeln, förklarar Jontti hur glad han är över att få vara i Borgå.

- Det är roligt att besöka Borgå - inte minst eftersom jag har en liten anknytning till staden. Min storasyster och hennes dotter bor här. Borgå i mitt hjärta, en vacker och härlig stad, bekänner Jontti.

Jontti ger också en eloge till barnen i Näse förskola.

- Barnen här är helt otroliga! Glada och sprudlande. Men det är ju alla Borgåbor i och för sig. Glada och trevliga, berömmer Jontti.

Superhjälparna inspelning i Borgå
Barnen dukar och Jontti ser till att raderna med kaffekoppar blir raka. Superhjälparna inspelning i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,jonathan granbacka
Jonathan Juntti Granbacka gör tummen upp
Jonathan "Jontti" Granbacka. Jonathan Juntti Granbacka gör tummen upp Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,jonathan granbacka

Snälluppdrag på olika håll i Svenskfinland

Efter ytterligare någon enstaka filmsnutt inne i förskolans baracker är det småningom dags för själva snälluppdraget.

BUU-klubbsredaktionen har efterlyst snälluppdrag i hela Svenskfinland och dessutom har programredaktören Anki Virkama kontaktat förskolor på olika håll i Svenskfinland.

- Vi vill förstås få spridning på uppdragen så att vi inte är enbart i Österbotten och Vasa där vi har vår bas, säger Jontti.

I Borgå går snälluppdraget ut på att hjälpa till med att duka borden inför Svenska pensionärsföreningens träff på Svenska församlingshemmet.

Jolanda Andergård, superhjälpare i Borgå 31.01.19
Jolanda Andergård är en superhjälpare. Jolanda Andergård, superhjälpare i Borgå 31.01.19 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Jolanda Andergård

150 kaffekoppar i snörräta rader

En dryg halvtimme innan pensionärerna börjar strömma in genom dörren är barnen från Näse förskola på plats.

Iklädda orangefärgade slängkappor med logon ”Superhjälparna” på ryggen rusar de omkring mellan borden med kaffekoppar, bullar och servetter.

Jontti försöker hänga med i svängarna och ser till att raden med kaffekoppar och assietter placeras på borden i snörräta rader.

Också kameramannen och ljudteknikern gör sitt bästa för att hänga med de snabbfotade barnen mellan borden.

- Det här är härligt. Barn och äldre borde få umgås ännu mera. Det är win-win det här. De yngre lär sig av de äldre och tvärtom. Det här är helt guld. Det är coolt att vara hjälpsam, ropar Jontti, medan han organiserar och ger order.

Avsnittet med Superhjälparna från Näse förskola sänds lördagen den 16 mars kl. 18.00 på Yle Fem.

Programmet kan också ses på Arenan eller här nedan!

Läs också